- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 6 meseci ranije by Petkanić Zorica.
-
AutorČlanci
-
23.06.2021 u 12:35 #517763Petkanić ZoricaUčesnik
Jagoda-berba klasiranje I transport jagode
Ovaj mesec je pravo vreme berbe plodova jagode. Berba jagoda je na izgled jednostavan posao međutim to je jako osetljiva faza bar kod ove vrste voća s obzirom da je prvo voće koje se kod nas bere u ovo vreme ( pored trešašnja). Berba zavisisi pre svega od sorte, vremena i dužine sazrevanja kao i od namene plodova. Jagoda u fazi zrelosti ima veoma nežan plod na šta treba obratiti pažnju prilikom berbe. Jagoda kao i ostalo jagodičasto voće bere se u nekoliko navrata a najveći prinos i kvalitet je u drugoj i trećoj berbi jer tada je i najveći obim zrenja jagoda, kada se i berba obavlja na svaka 2-3 dana. Berbu treba obavljati u ranim jutarnjim satima odmah nakon skidanja rose a pre jakog otopljavalja ili u kasnim poslepodnevnim satima kada se plodovi prohlade. Berba se nipošto ne sme obavljati u kišnom periodi niti u vreme podneva kad je najtoplije. U zavisnosti od sorte, kod sorti sa mekim plodovima berbu treba obaviti što ranije t.j. malo pre potpune zrelosti kako rok berbe ne bi prošao fazu zrelosti što bi se odrazilo na kvalitet ubranih plodova dok se sorte sa čvrstim plodovima beru u svojoj potpunoj zrelosti. U zavisnosti od namene berba se obavlja sa ili bez peteljki, ručno ili mašinski. Za potrošnju u svežem stanju plodovi jagode beru se sa čašicom i peteljkom dužine od 1 do 1,5 cm. Plodovi se beru isključivo ručno tako što se peteljka ploda obuhvati palcem i kažiprstom lagano otkine bez cimanja da se ne bi oštetili ostali plodovi koji tek treba da sazru ili u najgorem slučaju da ne bi došlo do oštećenja celog bokora sa još uvek nedozrelim plodovima koji će biti spremni za berbu u sledećoj fazi. Najbitnije je da berači za ručnu berbu budu dobro obučeni kako bi se izbegli svi ovi propusti u toku berbe. Najbolje je da se prilikom berbe plodovi odmah razvrstavaju po klasama, to jeste sporiji i skuplji način ali će se tako izbeći pvrede plodova ukoliko se naknadno razvrstavaju i premeštaju iz jede u drugu gajbu ili posudu. Mnogo brži način berbe je polumehanizovan ili mehanizovani pogotovu ako se radi o velikim zasadima. U tom slučaju berba se obavlja specijalizovanim mašinama na kojima se nalaze dva doboša sa elastičnim prstenima koji su gusto raspoređeni da bi se plodovi lakše hvatali i otkidali. Ove mašine su već našle primenu pogotovu kod većih zasada zbog svoje velike produktivnosti. Transport plodova jagode treba obaviti odmah nakon berbe. Ako su u pitanju kratke relacije plodovi jagoda koji su u gajbicama, letvicama, mogu se prevoziti kamionima, prikolicama itd vodeći pri tom računa da se gajbice ređaju tako da između njih postoji dovoljno prostora za cirkulaciju vazduha.Takođe moraju biti prekrivene platnom ili još bolje celuloznim acetatom u vidu platna kako bi se održala niža temperatura, i da ne bi došlo do gubika dragocene tečnosti a samim tim i do gubitka arome. Ukoliko se jagode transportuju na veću udaljenost neohodno je koristiti kamion hladnjače sa kontrolisanom temperaturom. Transportu jagode treba posvetiti posebnu pažnju jer su plodovi jako nežni. Procenjeno je da se od rasadnika (polja) do krajnjeg kupca usled nepravilnog čuvanja nakon berbe i neadekvatnog transportovanja može izgubiti čak i 40% roda. Za maloprodajno tržište jagode koriste se letvice, gajbice od drveta, plastike ili u posude različitih dimenzija takođe napravljene od različitih materijala.
Zorica Petkanić savetodavac PSSS Negotin
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.