- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 11 meseci ranije by Petrović Snežana.
-
AutorČlanci
-
16.01.2020 u 12:47 #516126Petrović SnežanaUčesnik
Izmenjen IPARD pravilnik za Meru 3, sektori grožđa i jaja
Izmene IPARD pravilnika se odnose na dva nova sektora ulaganja.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva („Službeni glasnik RS“ broj 82/2019 od 22.11.2019. godine).
Najvažnije izmene odnose se na uvođenje dva nova sektora ulaganja – sektor grožđa i sektor jaja.
Prerađivači u sektoru jaja mogu da ostvare IPARD podsticaj za preradu i marketing u sektoru jaja ukoliko na kraju investicije imaju objekat za izradu proizvoda od jaja koji :
1) ispunjava veterinarsko-sanitarne, odnosno opšte i posebne uslove za higijenu hrane životinjskog porekla;
2) je upisan u Registar odobrenih objekata objekata u skladu sa propisima kojima se uređuje veterinarstvo.
Dokumentacija koja se dostavlja uz zahtev:
1) kopija akta o ispunjenosti veterinarsko-sanitarnih uslova i uslova higijene hrane –za investicije u sektorima mleka, mesa i jaja;
2) kopija rešenja o upisu u Registar odobrenih objekata u skladu sa propisima kojima se uređuje veterinarstvo –za investicije u sektoru jaja.”
Proizvođači vina koji apliciraju za IPARD podsticaje treba da imaju i sopstvenu proizvodnju grožđa i da na kraju investicije budu upisani u Vinogradarski i Vinarski registar u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino.
Lice koje ispunjava uslove ovog pravilnika ostvaruje pravo na IPARD podsticaje za preradu i marketing u sektoru vina i ako:
1) u Registru ima upisano grožđe u skladu sa šifarnikom biljne proizvodnje koji je sastavni deo propisa kojim se uređuje registar poljoprivrednih gazdinstava;
2) je proizvođač grožđa upisan u Vinogradarski registar u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino.
Dokumentacija koja se dostavlja uz zahtev:
1) kopija rešenja o upisu u Vinogradarski registar u skladu sa propisima kojima se uređuje vino –
za investicije u sektoru grožđa
Takođe, utvrđen mogući kapacitetet godišnje proizvodnje vina treba da se kreće u granicama od
20.000 do 1.000.000 litara.
Preuzeto iz pravilnika M-3
Petrović Snežana,savetodavac -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.