- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 9 meseci ranije by Jokić Predrag.
-
AutorČlanci
-
29.09.2020 u 11:59 #516815
Jokić Predrag
UčesnikИскључење крмача из даље производње
На највећем броју фарми шкартирање крмача, односно њихово искључење из даље производње ради се пред залучење. Ако су исхрана и нега одговарајуће и ако се грла не троше претерано могу се дуже употребљавати за приплодне сврхе. Обим искључења крмача ће зависити од интензитета селекције на фарми, као и од могућности произвођача за увођење нових грла у производњу. Најчешћи разлог искључења из даље репродукције је лоша продуктивност. Такође, животиње које имају проблеме са локомоторним органима, друге здравствене проблеме као и проблеме са кондицијом је потребно искључити. У пракси, крмаче није економски исплативо држати после шестог прашења. Обично до шестог прашења крмаче имају редовне полне циклусе и прасе просечан број прасади за дату расу или хибрид. Шансе да крмача подбаци након шестог прашења су 60%. Како би се ово спречило, уколико постоји могућност, све крмаче након шестог прашења је потребно искључити из производње. На овај начин повећава се и интензитет селекције. Генетски напредак могуће је веома брзо остварити смањењем генерцијског интервала јер су укључене и очева и мајчинска линија. Држање крмача дуго на фарми генетски прогрес је могуће постићи једино са очеве стране, односно куповином квалитетног семена нерастова. Да би се постигао генетски прогрес и са очеве и са мајчинске стране потребно је стално увођење нових ћерки од ових крмача, а касније и од њихових ћерки.Дипл.инг. Предраг Јокић
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.