Ishrana ovaca posle jagnjenja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514569
    Gunjak Dragan
    Učesnik

      Posle jagnjenja, ovce treba što pravilnije hraniti kako bi one mogle da iskoriste svoja nasledna svojstva za proizvodnju mleka. Nekoliko sati posle jagnjenja ovcama se daje mala količina kvalitetnog livadskog ili lucerkinog sena. U prvih 24 sata seno ostaje jedina hrana. Potrebno je ojagnjenoj ovci dati napoj mlake vode sa pšeničnim mekinjama. Posle se količina kako koncentrovane hrane tako i sena postepeno povećava. Tako da ovca posle 7-8 dana dobija pun obrok koji odgovara njenim potrebama. Od pravilne ishrane ovaca posle jagnjenja zavisi i pravilan razvoj jagnjeta. Ovcama koje daju malu količinu mleka koje doje jedno jagnje pored sena treba obezbediti smešu od zrna kukuruza, ječma i ovsa. Za ovce koje daju veću količinu mleka i doje blizance ili trojke, pored kvalitetnog sena i zrna žitarica, potrebno je obezbediti i neko proteinsko hranivo. Nakon 10-12 nedelja posle jagnjenja količina mleka kod ovaca počinje da opada pa je potrebno i količinu koncentrata postepeno smanjivati, ili potpuno ukinuti ukoliko ovce na rapolaganju imaju seno odličnog kvaliteta. Posle ovog perioda ishrana ovaca pretežno se obavlja na paši. U zavisnosti od količine i kvaliteta paše zavisiće i mlečnost i kondicija ovaca. Ukoliko vrša nije kvalitetna, ovce treba prihranjivati koncentrovanom hranom, a koliko će se davati ovcama zavisi od kondicije ovaca.

      Dragan Gunjak, dipl.inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.