Ishrana krava u fazi zasučenosti – Boban Rosić PSSS Kruševac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514332
    Rosić Boban
    Učesnik

      Ishrana krava u periodu zasušenost
      Period zasušenosti predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. Optimalna dužina perioda zasušenosti iznosi 6 – 8 nedelja.
      Odgovarajućom ishranom krava u ovoj fazi može se:
      – povećati količina proizvedenog mleka u toku laktacije za 300 – 700 kilograma,
      – smanjiti mogućnost za pojavu metaboličkih bolesti.
      Obroci za ishranu zasušenih krava treba da obezbede potrebne hranljive materije za:
      – održavanje telesne mase,
      – porast fetusa i
      – zamenu izgubljene telesne mase koja nije zamenjena u toku zadnje faze laktacije.
      Cilj ishrane krava u periodu zasušenosti je:
      – zasušivanje mlečne žlezde i regeneracija vimena pre teljenja,
      – obezbeđenje dopunskih hranljivih materija za razvoj embriona,
      – postizanje odgovarajuće telesne kondicije,
      – stimulisanje imunog sistema,
      – stimulisanje razvoja poželjnih mikroorganizama u rumenu,
      – svođenje metaboličkih poremećaja na najmanju meru.
      Za uspešnu prevenciju pojave metaboličkih poremećaja treba se pridržavati sledećeg:
      – kontrolisati kondiciju krava i prilagođavati ovaj nivo energije u obroku,
      – obezbediti potrebe krava u hranljivim materijama,
      – sa prelaznim obrokom treba započeti 36 nedelje pre teljenja,
      – ne dopustiti konzumiranje suvišnih količina kalcijuma i fosfora,
      – ograničiti so na 30 g/dan, kako bi se smanjila mogučnost za pojavu edema,
      – za ishranu koristiti seno trava, pošto leguminoze sadrže suvišne količine kalcijuma a malo fosfora.
      Da bi uspeli da ispunimo sve predhodno pomenute ciljeve, krave u fazi zasušenja je neophodno podeliti u dve grupe, odnosno hraniti u dve faze.
      1. Deo faze zasušenosti
      • Traje od momenta zasušivanja pa do ~ 21 dan pred telenje
      • Krave se moraju držati i hraniti odvojeno
      Da bi se predupredila pojava metaboličkih bolesti:
      – ograničiti prirast krava na oko 400 – 500 g/dan
      – ocena telesne kondicije treba da poraste sa 3,0 na 3,5
      • Konzumiranje suve materije se kreće oko2 % od telesne mase
      • Konzumiranje koncentrata treba da bude 12–15 % od suve materije obroka (1.5-2kg)
      • Količina koncentrata zavisi i od kondicije krava ( mršave krave mogu i više )
      • Obavezno davati obrok iste strukture kao što će biti u narednoj laktaciji
      • Silažu cele biljke kukuruza davati u količini od 7 – 10 kg po kravi
      • Silaža obezbeđuje energiju, niži nivo kalcijuma i popravlja ukus
      2. Deo faze zasušenosti
      • Od 21. dana pred telenje do telenja
      • Veoma kritična faza u kojoj krava ( rumen ) treba da se pripremi za fazu laktacije
      • Tele sve intenzivnije raste i zahteva sve više hranljivih materija
      • Konzumiranje suve materije opada na 1.4 do 1.8% od telesne mase
      • Konzumiranje koncentrata treba da bude 24-30% od suve materije obroka ( 2.5 – 4.0 kg )
      • Ne dodavati so u obrok u slučaju pojave edema vimena
      • Od dodataka za preporuku je dodavanje:
      – živih ćelija kvasca,
      – niacina ( 6 g/dan )
      – ako je ketoza problem treba davati neki od preparata na bazi propilen glikola ili kalcijum propionata pre telenja ( KETAL )
      Boban Rosić dipl.ing. PSSS Kruševac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.