- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 8 meseci ranije by Rosić Boban.
-
AutorČlanci
-
18.05.2018 u 13:16 #514332Rosić BobanUčesnik
Ishrana krava u periodu zasušenost
Period zasušenosti predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. Optimalna dužina perioda zasušenosti iznosi 6 – 8 nedelja.
Odgovarajućom ishranom krava u ovoj fazi može se:
– povećati količina proizvedenog mleka u toku laktacije za 300 – 700 kilograma,
– smanjiti mogućnost za pojavu metaboličkih bolesti.
Obroci za ishranu zasušenih krava treba da obezbede potrebne hranljive materije za:
– održavanje telesne mase,
– porast fetusa i
– zamenu izgubljene telesne mase koja nije zamenjena u toku zadnje faze laktacije.
Cilj ishrane krava u periodu zasušenosti je:
– zasušivanje mlečne žlezde i regeneracija vimena pre teljenja,
– obezbeđenje dopunskih hranljivih materija za razvoj embriona,
– postizanje odgovarajuće telesne kondicije,
– stimulisanje imunog sistema,
– stimulisanje razvoja poželjnih mikroorganizama u rumenu,
– svođenje metaboličkih poremećaja na najmanju meru.
Za uspešnu prevenciju pojave metaboličkih poremećaja treba se pridržavati sledećeg:
– kontrolisati kondiciju krava i prilagođavati ovaj nivo energije u obroku,
– obezbediti potrebe krava u hranljivim materijama,
– sa prelaznim obrokom treba započeti 36 nedelje pre teljenja,
– ne dopustiti konzumiranje suvišnih količina kalcijuma i fosfora,
– ograničiti so na 30 g/dan, kako bi se smanjila mogučnost za pojavu edema,
– za ishranu koristiti seno trava, pošto leguminoze sadrže suvišne količine kalcijuma a malo fosfora.
Da bi uspeli da ispunimo sve predhodno pomenute ciljeve, krave u fazi zasušenja je neophodno podeliti u dve grupe, odnosno hraniti u dve faze.
1. Deo faze zasušenosti
• Traje od momenta zasušivanja pa do ~ 21 dan pred telenje
• Krave se moraju držati i hraniti odvojeno
Da bi se predupredila pojava metaboličkih bolesti:
– ograničiti prirast krava na oko 400 – 500 g/dan
– ocena telesne kondicije treba da poraste sa 3,0 na 3,5
• Konzumiranje suve materije se kreće oko2 % od telesne mase
• Konzumiranje koncentrata treba da bude 12–15 % od suve materije obroka (1.5-2kg)
• Količina koncentrata zavisi i od kondicije krava ( mršave krave mogu i više )
• Obavezno davati obrok iste strukture kao što će biti u narednoj laktaciji
• Silažu cele biljke kukuruza davati u količini od 7 – 10 kg po kravi
• Silaža obezbeđuje energiju, niži nivo kalcijuma i popravlja ukus
2. Deo faze zasušenosti
• Od 21. dana pred telenje do telenja
• Veoma kritična faza u kojoj krava ( rumen ) treba da se pripremi za fazu laktacije
• Tele sve intenzivnije raste i zahteva sve više hranljivih materija
• Konzumiranje suve materije opada na 1.4 do 1.8% od telesne mase
• Konzumiranje koncentrata treba da bude 24-30% od suve materije obroka ( 2.5 – 4.0 kg )
• Ne dodavati so u obrok u slučaju pojave edema vimena
• Od dodataka za preporuku je dodavanje:
– živih ćelija kvasca,
– niacina ( 6 g/dan )
– ako je ketoza problem treba davati neki od preparata na bazi propilen glikola ili kalcijum propionata pre telenja ( KETAL )
Boban Rosić dipl.ing. PSSS Kruševac -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.