Ishrana goveda u organskoj proizvodnji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #589467
    PSSS Nis
    Učesnik

      Organska proizvodnja mleka i mesa zasniva se na iskorišćavanju pašnjaka, organski proizvedene kabaste hrane I koncentrovanih hraniva, sa što manjim učešćem dodataka koji nisu farmskog porekla. U našoj zemlji postoje uslovi za takvu proizvodnju, pogotovo u krajevima gde postoje velike travne površine, zemljište nije prezasićeno veštačkim đubrivima i ostalim sintetičkim materijama poput pesticida i drugih. Moglo bi se reći da kod nas već postoji vid organske proizvodnje mleka, sira i mesa u brdsko-planinskom području, gde je stočarstvo, uglavnom, ekstenzivnog karaktera. Proizvodi iz ovih regiona su vrlo cenjeni i traženi od strane potrošača.
          Pašni sistem ishrane goveda. Proizvodnja hrane na pašnjacima ima više prednosti. Ispunjava se jedan od osnovnih principa organske poljoprivrede, a to je kruženje materije u agro-ekosistemu. Ishrana je jeftinija nego u konvencionalnoj proizvodnji, zdravstveno stanje je bolje, ekonomičnost proizvodnje veća, očuvanje životne sredine je maksimalno (đubrenje stajnjakom, popravka kvaliteta zemljišta i njegovog vodno-vazdušnog kapaciteta, bolji kvalitet voda, smanjenje količine CO2 u vazduhu od strane biljaka procesom fotosinteze) i mnoge druge</p>
      Sistem iskorišćavanja pašnjaka može biti različit. Prema Vučkoviću (1999) iskorišćavanje pašnjaka može biti neplansko (nesistematsko, slobodno) i plansko (sistematsko).
      Neplansko iskorišćavanje pašnjaka je najstarije, veoma zastupljeno, a vremenski i prostorno nije ograničeno. Stoka pase po celoj površini, bira najkvalitetnije biljne vrste i delove biljaka. Na taj način slabije i manje atraktivne vrste, kao i korovi, počinju da preovlađuju na travnjaku i dolazi do kvalitativne promene botaničkog sastava u negativnom smeru. Opterećenost pašnjaka je duža, gaženje veće, kraće je vreme regeneracije jer se sa ispašom počinje rano a završava kasno.
         Plansko napasivanje (ima nekoliko varijanti) ispravlja nedostatke prethodnog. Manje je iscrpljivanje travnjaka, bolja je regeneracija, kvalitetnije vrste se lakše održavaju na pašnjaku, sprečava se zakorovljivanje, gaženje je manje, efikasnost đubrenja veća, kvalitet i prinos travne mase je bolji.
      Savetodavac za stočarstvo : Marković Miloš

      PSSS NIŠ

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.