Ipard-Prerada u stočarskoj proizvodnji

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Miljković Mira.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513629
    Miljković Mira
    Učesnik

      Kod stočarske proizvodnje postoji potreba da se poveća njen obim,kao i da se poboljša kvalitet stočarskih proizvoda i tehnike odlaganja stajnjaka.Područja sa većom gustinom malih poljoprivrednih gazdinstava bi mogla da imaju veći uticaj na kvalitet podzemnih voda usled zagađena prouzrokovanog neadekvatnim sistemima za odlaganje stajnjaka.Treba podsticati specijalizovana poljoprivredna gazdinstva za proizvodnju mesa,kako za potrebe domaćeg tržišta,tako i za izvoz .Stočarska proizvodnja u Srbiji uglavnom se zasniva na malim i srednjim porodičnim gazdinstvima ,koja raspolažu većim delom poljoprivrednog zemljišta i imaju veći uticaj na ukupnu stočarsku proizvodnju.Budućnost stočarske proizvodnje,koja zahteva intenzivan rad i angažuje većinu poljoprivredne radne snage u ruralnim područjima,odnosi se na čitav proces ruralnog razvoja.Mala i srednja gazdinstva i dalje su glavni snabdevači stočarskim proizvodima na nacionalnom tržištu,izuzev živine i suočavaju se sa padom stočarske proizvodnje.Poslednji podaci pokazuju da više od 86% poljoprivrednika namerava da proširi ili poboljša proizvodnju stoke u kratkom roku.Za razvoj ovog sektora u budućnosti su važna sledeća pitanja:smanjenje prosečne starosti onoga ko upravlja gazdinstvom,uspostavljanje stabilne cene stočne hrane,kao i mesa i upravljanje rizicima,bolja saradnja i pomoć savetodavnih usluga,dostupnost kredita ili drugih finansijskih izvora.Podaci o gazdinstvima koja primenjuju standarde EU za dobrobit životinja,higijenu i odlaganje stajnjaka nisu dostupni.Smatra se da je izuzetno mali broj gazdinstava koja ispunjavaju standarde EU.Ulaganja u ovaj sektor treba da budu usmerena na adekvatan smeštaj životinja,skladištenje hrane i upravljanje stajnjakom.

      Savetodavac Mira Miljković
      PSSS Jagodina

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.