- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 12 godine, 5 meseci ranije by Jakovljević Dragan.
-
AutorČlanci
-
18.06.2012 u 15:42 #513441Jakovljević DraganUčesnik
Inkubiranje guščijih jaja prilično se razlikuje od inkubiranja kokošijih jaja,počev od obrade jaja pre ulaganja u inkubator,a zatim i u tehnologiji samog inkubiranja.Da bi se ostvario što veći uspeh leženja guščića veoma je važno kako se oplođena jaja čuvaju i obrađuju pre stavljanja u inkubator.Oplođena jajs se čuvaju u tamnoj prostoriji ali sa dovoljno kiseonika na temperaturi od 16-20 stepeni.Pre stavljanja u inkubator jaja moraju sa odstoje najmanje 24 časa a najbolji rezultati se postižu ako se jaja čuvaju 2-7 dana.Ako se jaja transportuju do inkubatorske stanice to se radi u specijalnim kartonskim kutijama i vozilima sa ventilacijom i obezbeđenom temperaturom od 20 stepeni.Pre stavljanja u inkubator jaja treba dezinfikovati blagim orošavanjem formalinom i hipermanganom.Posle toga se jaja stavljaju predvalionik gde ostaju 28 dana na temperaturi od 37,8 stepani i vlažnosti između 70-80% i stalni dotok kiseonika.Petog dana se obavlja prvo provetravanje od 5 minuta,i tada se vrši orošavanje jaja vodom od 36 stepeni.Posle toga se luvtiranje obavlja svakog dana i dnevno se povećava dužina luvtiranja za 1 minut.Posle dvadeset osam dana jaja se prebacuju u valionike,gde temperatura ostaje ista a vlažnost vazduha se povećava na 90-95%.Tridesetog dana izleže se 20% guščića najviše se izležu trideset prvog dana,a ostatak trideset drugog.Prostorija gde se nalazi inkubator i gde se vrši vađanje guščića treba da je zagrejana do 22 stepena.
PSSS Jagodina
dipl.ing.Dragan Jakovljević -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.