- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 10 meseci ranije by Čalić Srđan.
-
AutorČlanci
-
02.02.2022 u 11:05 #519908Čalić SrđanUčesnik
HIGIJENA RUKU U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
Higijena je disciplina čiji je predmet rada promocija i očuvanje ljudskog zdravlja i sprečavanje bolesti. Reč higijena potiče od grčke reči Hygieinos što znači „zdravlje“. Hygieia je bila kći grčkog boga lekarstva Asklepija. Asklepijeva zmija je i danas znak medicinske struke.
Lična higijena predstavlja održavanje čistoće tela!!!
Lična higijena je osnova zdravstvene zaštite i kulture svakog čoveka!!!
Staranje o ličnom zdravlju i sprovođenju određenih higijenskih pravila na radnom mestu i u kući, dužnost je svakog pojedinca jer to zahtevaju individualni i kolektivni interesi!!!
Sprovođenje lične higijene ne iziskuje posebne napore ako se njena pravila potpuno usvoje i pređu u naviku. Zbog nepoštovanja pravila lične higijene zdravstvene prilike na nizu mesta i objekata često su gore nego što bi smele biti s obzirom na naše objektivne mogućnosti. Još mnogi nisu shvatili koliko pojedinci i kolektivi higijenskim režimom života mogu olakšati rad zdravstvene službe i poboljšati nacionalni, ekonomski i kulturni progres.
Lična higijena uglavnom obuhvata održavanje telesne čistoće, jačanje organizma vežbom, odmorom i pravilnom ishranom, odevanje, obuvanje i druge postupke u svakodnevnom životu.
Ruke su najčešći izvor kontaminacije prehrambenih proizvoda u procesu proizvodnje. Na rukama se mogu nalaziti brojni mikroorganizmi koji se za samo nekoliko sati mogu umnožiti i do 100.000 ili više po ruci.
Кoža ruku, koja se najviše i najbrže prlja, zahteva posebnu negu, naročito kod onih koji dolaze u dodir sa životnim namirnicama, jer se preko prljavih ruku mogu preneti uzročnici mnogih zaraznih bolesti i jaja parazita. Sprečavanje crevnih infekcija u mnogome zavisi od higijenskog održavanja ruku osoblja koje rukuje životnim namirnicama.
Ruke se najčešće zagade u toaletu, zatim pri pranju i čišćenju kecelja, obuće, čizama, dizanju nekog predmeta sa poda i obavljanju raznih prljavih poslova. Prljave ili nedovoljno oprane ruke naročito posle upotrebe toaleta, kojima se zagađuju sirovine, polufabrikati i gotova jela, mogu biti uzrok teških zaraznih bolesti, trovanja hranom, prenošenja parazita i drugog.
Čistoća ruku onih koji rade sa životnim namirnicama, pored urednog održavanja čistoće prostorija, posuđa i drugog pribora, nije manje značajan od osnovnog tehnološkog procesa ili drugih proizvodnih operacija!!!!!Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.