- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 8 meseci ranije by Čalić Srđan.
-
AutorČlanci
-
01.04.2020 u 12:23 #516378Čalić SrđanUčesnik
HIGIJENA NA POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA
Sve proizvodne, pomoćne i sporedne prostorije na poljoprivrednim gazdinstvima se moraju redovno i temeljno čistiti. Od pribora za čišćenje mogu se koristiti: krpe, četke za ribanje, metle, prskalice. Pomoćni materijali su: deterdženti i dezinficijensi.
Dodavanjem silikata u deterdžent može se smanjiti korozivno delovanje na metale.
Od blagih alkalnih sredstava u sastav deterdženta ulazi natrijum-karbonat i polifosfati.
Od slabih kiselina u sastav deterdženta ulaze: levulinska, glukonska i sirćetna kiselina.
Najstariji i najrasprostranjeniji anjon površinski aktivne materije su sapuni, alkil-sulfonati i alkil-sulfati.
Najznačajnija hemijska dezinfekciona sredstva su: hlorni dezinficijensi, fenolni preparati, kvaterna amonijeva jedinjenja, amfoterne materije i jodofori.
Na poljoprivrednim gazdinstvima čistoća je izuzetno važna. Uz brigu o čistoći, morate paziti i na pravilan izbor pribora za čišćenje, koji mogu doći u dodir sa hranom.
Oprema za čišćenje mora osigurati da u hranu ne dođu delovi opreme, npr. boja, dlačice četki, rđa iz opreme za čišćenje.
Što se tiče pribora za čišćenje površina koje su u dodiru sa hranom, preporuka su četke koje su prikovane nerđajućim ekserima i izlivene, kako biste bili sigurni da se u hrani neće naći dlačice četki ili rđa.
Zbog sastojaka u prehrambenoj-tehnologiji, npr. belančevine, skrob, potrebno je paziti na reakcije istih sa sredstvima, kao npr. prekomerno penjenje, začepljenje puta čišćenja, klizavi podovi i sl. Zato je potrebno izabrati odgovarajuće sredstvo, kao i mogući dodatni proizvod, koji smanjuje reakciju sredstva sa određenim sastojkom.
Radnici u prehrambenim radionicama su obavezni da održavaju visoke standarde lične higijene što podrazumeva pranje ruku, nošelje maski za lice u ovoj teškoj situaciji, nošenje zaštitne odeće kao i opšte ponašanje u cilju proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane. Posetioci radionica gde se proizvodi hrana za ljudsku populaciju, moraju biti takođe strogo kontrolisani u pogledu lične higijene.
Zdravstveno stanje osoblja treba pratiti redovno i svaka bolest ili povreda koja može izazvati kontaminaciju hrane, mora biti registrovana i suzbijena.
Ljudi sa niskim stepenom lične higijene (prljavi), ljudi koji imaju određene bolesti ili koji se ne ponašaju na odgovarajući način, mogu zagaditi prehrambene proizvode i preneti bolesti na potrošača.Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.