- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 7 meseci ranije by Perić Predrag.
-
AutorČlanci
-
24.06.2018 u 22:07 #514392Perić PredragUčesnik
Jedan od bitnih činilaca za dobijanje i očuvanje kvalitetnog mleka je dobro negovana muzna krava. Odgajivač muznu kravu mora svakodnevno da održava čistom. Naročito treba voditi računa o onim delovima tela sa kojih nečistoća može lako dospeti u muzilicu prilikom muže. To su donji delovi tela (noge, prepone, vime, bokovi i rep ). Svremena na vreme treba šišati stomak, mlečnu žlezdu i zadnje delove tela. Kićanka repa se skraćuje na 30 cm do poda. Šišanje repa se obavlja na oko 5 cm iznad dugih dlaka kićanke pa se nastavlja do korena repa i krsta.
Čistoća ležišta naročito utiče na održavanje čistoće muznih grla. Na ležištima se ne sme zadržavati mokraća, balega, ostaci hrane i zaprljana prostirka. Balegu redovno uklanjati i dodavati novu prostirku u cilju da ležište bude čisto i suvo. U vezanom sistemu držanja krava, potrebna dnevna količina prostirke po grlu iznosi 3 kg. Timarenje krava treba da se obavlja redovno (između 2 muže).
Dipl.ing Perić Predrag -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.