- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 10 meseci ranije by Konstantinović Nemanja.
-
AutorČlanci
-
29.12.2017 u 13:31 #513981Konstantinović NemanjaUčesnik
Oljušćeni plod heljde odlikuje se visokom hranjivom vrednošću i vrlo dobrim ukusom.Prosečno sadrži 13-15% belančevina, 1,2% masti, skoba 70, celuloze 10-20% i šećera oko 2%.Od heljdinog brašna proizvode se različiti proizvodi.Cenjena je i medonosna biljka (60-100 kg meda sa 1 ha).Ima i veliki agrotehnički značaj: brzo raste i guši korove, dobar je predusev, usvaja iz zemljišta teško rastvorljiva jedinjenja fosfora.Dužina vegetacionog perioda je 50-120 dana, zavisno od sorte i uslova uspevanja.Pri povoljnim uslovima klija 2-4 dana posle setve.6-7 dana posle nicanja pojavljuje se prvi stalni list.Cvetanje počinje 20-30 dana nakon nicanja.Otvaranje cvetova jedne cvasti traje 15-25 dana, a cele biljke 30-60 dana.Cvetanje i formiranje ploda odvijaju se istovremeno.Prvi plodovi sazrevaju 25-30 dana posle početka cvetanja.
Minimalna temperatura za klijanje i nicanje heljde je 4 C.Veoma je osetljiva na mrazeve (na – 2 C propada).Optimalne temperature za razvoj su 13-25, a za cvetanje 17-19 C.Potrebe za vodom su velike, naročito u periodu cvetanje – nalivanje plodova.Nema naročitih zahteva prema predusevu, ali najviše joj odgovaraju jednogodišnje leguminoze, korenasto-krtolaste biljke i ozima žita.Ne preporučuje se gajenje u monokulturi.Dobar je predusev drugim ratarskim kulturama.
Heljda veoma dobro koristi hraniva data direktno, kao i ona data za predusev, a naročito dobro reaguje na unošenje stajnjaka.Najbolje je đubriva unositi pred osnovnu obradu, a prihranjivanje u fazi masovnog cvetanja.Setva se obavlja kada se zemljište na 10 cm dubine zagreje do 15 C, odnosno kada prođe opasnost od mrazeva.Seje se uskoredno, žitnim sejalicama na 12,5 cm ili širokoredno, na 45-50 cm.Dubina setve je 4-6 cm.
Od mera nege primenjuje se valjanje posle setve.Kod širokorede setve obavlja se i međuredna kultivacija.Poželjno je obaviti i dopunsko oprašivanje pomoću pčela ili zategnutog kanapa.Najbolje vreme žetve je kada oko 2/3 zrna dobilo mrku boju.Dipl.ing.Nemanja Konstantinović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.