- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 2 meseci ranije by Mijušković Dragan.
-
AutorČlanci
-
25.09.2019 u 13:12 #515681Mijušković DraganUčesnik
Na našim terenima komorač je relativno nova povrtarska kultura. Karakteristično za komorač su jaki zadebljali lisni rukavci koji omotavaju spavajuće pupoljke i tako formiraju lukovicu. Po osnovnim hranjivim sastojcima sličan je mrkvi samo što je belančevinama dvostruko bogatiji.
Postoje više načina gajenja komorača. Za kontinentalno područije treba se gajiti kao jesenja kultura. Gaji se iz rasada i direktnom setvom mada u principu daleko je lakši za gajenje direktnom setvom. Oranje se izvodi na 30-40 cm, osnovnom obradom unosimo kompleksna NPK đubriva odnos (1:2:3), primer: NPK 7:14:21 potrebne količine mineralnog đubriva na našim zemljištima se kreću od 800-1000 kg/ha ako predhodni usev nije đubren satjnjakom, u protivnom smanjiti kol. NPK đubriva. Gajene biljaka iz rasada zahteva razmak 50-70×20 cm. Prva presađivanja obavljamo početkom avgusta pa do prve dekade septembra. Kod nas se najčešće direktna setva obavlja krajem juna sa razmakom 40-60×5-10 cm u redu. Dubina setve 1-1,5 cm a za 1 ha potrebno je oko 5 kg semena. Nakon nicanja i formiranja redova vrši se proređivanje biljaka na 15 cm u redu. Najveće probleme može nam praviti suša – slab razvoj korenovog sistema. U tom periodu je obavezno češće zalivanje manjim količinama vode, nikako bilke kvasiti jer može doći do pojave truleži zdebljalog dela biljke komorača. Međuredna obrada je obavezna a ima za cilj suzbijanje korova i razbijanje pokorice koja se stvara prilikom zalivanja ili jakih kiša. Kada se biljka ukoreni i počnu zadebljavati lisni rukavci obaviti prihranu KAN-om u kol. od 200 kg/ha. Nagrtanje i okopavanje je obavezna mera koja se izvodi 15 dana pre berbe glavica da glavica ostane bela izbegne direktna sunčeva svetlost. Okopavanje sa nagrtanjem se obavlja u više navrata zbog bolje pokrivenosti lukovica. Kod nas se najčešće gaje italijanske sorte Mamuth i Napuljski koje do sredine oktobra razvijaju zadebljali deo od 200-300 gr. Prilikom berbe glavica se odreže sasvim malo iznad korena odnosno zemljišta, otkidamo dva spoljna lisna rukavca i odreže sve lišće osim vršnih najmlađih delova. Listovi se sasecaju 10-20 cm iznad mesnatog zadebljalog dela. Kod novijih italijanskih sorata berba može biti do polovine novembra, (mrazevi mogu uništiti rod). U cilju preventivne zaštite od mraza usev možemo prekriti agrotekstilom. Gajenjem komorača možemo ostvariti prinos od 20-30 t/ha.
PSSS-Jagodina
dipl. ing. Dragan Mijušković -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.