- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 11 meseci ranije by Nikolić Radojka.
-
AutorČlanci
-
27.12.2021 u 13:11 #519350Nikolić RadojkaUčesnik
Proizvodnja kupusa moguća je tokom cele godine.Na istu površinu može da se sadi posle četiri godine, a za ranu proizvodnju može se iskoristiti zemljište posle spanaća i salate.Obrada zemljišta zavisi od preduseva i planiranog roka proizvodnje.Za ranu proizvodnju na otvorenom, u jesen odmah posle skidanja useva, obavlja se duboko oranje na 35 -40 cm.Ako se čeka rano proleće , dubina oranja je od 15 – 18 cm, i zemljište se odmah površinski priprema.Kupus dobro reaguje na stajnjak i prvi je usev u plodoredu za đubrenje stajnjakom, gde se preporučuje oko 40 t/ha stajnjaka.Norme hraniva za rani kupus su 120 kg azota, 150 kg fosfora i 200 kg kalijuma
Tokom zime i ranog proleća gaji se u zaštićenom prostoru, u visokim tunelima i plastenicima.Za ranu prolećnu proizvodnju najpovoljniji su topli objekti.Optimalna temperatura za kupus je od 18 do 20 stepeni.Viša temperatura usporava obrazovanje glavice.Razvijena biljka u tehnološkoj zrelosti može da podnese i temperaturu od – 8, a neke sorte i – 17 stepeni.Proizvodnja ranog prolećnog kupusa najbolja je u tunelima sa grejanjem.Rasad kupusa za gajenje u zaštićenom prostoru proizvodi se u kontejnerima ili saksijama na kvalitetnom supstratu a rasađuje se u fazi sa 3 do 4 prva lista.Sadi se na rastojanju 50 do 60 cm između redova, i 35 do 40 cm između biljak u redu.Posle sadnje se obilno zalije.U toku vegetacije zaliva se svakih 7 do 10 dana sa oko 20 litara vode po kvadratu.U objektima sa grejanjem treba održavati optimalnu temperaturu od 18 do 20 stepeni za vreme sunčanih dana , a oko 15 stepeni kada je oblačno.Noću temperatura treba da je niža za 4 do 5 stepeni.U objektima bez grejanja , kada je niska spoljna temperatura biljke se mogu pokriti plastičnom folijom ili agrotekstilom.
Prvo prihranjivanje obavlja se posle sadnje, a drugo pred početak formiranja glavica.Izborom sorata kupusa različite dužine vegetacije od ranih, 55 do 60 dana, pa do kasnih-120 dana, berba u plastenicima može trajati i nekoliko meseci.Radojka Nikolioć, savetodavac za ratarstvo
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.