Gajenje paradajza u zatvorenom prostoru – Dragana Stoiljković

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 11 meseci ranije by Nikoletić Miloš.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #579629
    Nikoletić Miloš
    Učesnik

      Сетва парадајза за пластеничку производњу се обавља поцетком фебруара како би расад у моменту расађивања имао 60-65 дана и формиране цветне пупљке.Од ницања до бербе протекне 110-130 данaРасад се сади на размак 80џ40цм. Обавезно је у производњи уклањати заперке како би биљка расла само стаблом.Мере неге подразумевају заливање, окопавање, прихрањивање и заштиту од болести, корова и штетоцина.Велики знацај у ђубрењу парадајза има органско ђубриво посебно добро згорели стајњак у количини 6-10кг /м27-10 дана после расађивања прихрањује се са 20-30гр/м2 НПК И обави се плитко окопавање.. У фази образовања плодова прихрањује се други пут, а после сваке бербе фолијарно.У савременим условима гајења минерална ђубрива се додају помоћу система за наводњавање. По расађивању у периоду до 10дана треба користити формулације НПК у односу 1:2:1. У периоду интезивног пораста до прве бербе НПК у односу 1:1:1, а касније са сто мањим саџајем азота а повецаним садржајем калијумаЗаливање се врши сваких десетак дана са 20-30 л /м2. После заливања препоруцљиво је објекат проветрити. Критичан моменат за влагу је период цветања и заметања плодова. Редовно заливање уједно спречава појаву сушних и влажних периода који могу изазвати пуцање плодоваОкопавање је мера неге која чува земљишну влагу, побољшава аерацију земљиста И зато се обавља 3-4 пута у току вегетације.Малчовање парадајза се може вршити различитим материјалима(пшенична слама, плева , разне врсте малч фолија) и даје добре резултате, земљиште је топлије, бољи је пораст биљака, нема окопавања и спрецава се раст корова.Откидање доњих листова се обавља у другој половини вегетације и то кад поцну да жуте сваких 10-15 дана. Одстрањују се по правилу листови испод зрелих плодова.Заштита парадајза од болести и штетоцина тражи посебну пажњу пошто белики број економски штетних болести и штетоцина напада ову биљку.Оптимална температуре ницања је од 23-25ст.Ц За раст и развој парадајза температура у пластенику треба да буде од 20-25 степени Ц у току дана , а током ноци 15-18 степени Ц. Релативна влажност треба да буде око 60%.Највеће потребе за влагом парадајз има када је расађен и у фази плодоношења И тада влажност треба да износи 80%ПВК, а у осталом периоду вегетације око 70%ПВК . Оптимална температуре за цветање и оплодњу је 21-27 Ц, мин.13Ц, маџ 32Ц. Ако релативна влажност спадне испод 50% мозе доћи до опадања цветова и већ заметнутих плодова. Основни нацин одржавања оптималне температуре и влажности је проветравање.Пинцирање је обавезна мера неге пошто се гаји обицно на једно стабло. Врх се отклања после 6-8 етаже., а код ниских хибрида врх биљке се не уклања. . У току производње парадајза у пластенику треба користити квалитетна минерална ђубрива.За локално тржиште парадајз се бере у пуној зрелости и карактеристичној боји.За не много удаљена тржиста мало раније, а за удаљена тржиста берба се обавља много раније и то када се појави ружичаста боја на врху плода .Када се завршава производња због дуготрајног цветања и плодоношења дешава се да на биљкама има зелених и недозрелих крупних плодова. Они се могу користити за туршију или ако су здрави и без оштећења да се ставе на дозревање за 20-40 дана. Плодови могу дозревати у плитким гајбама.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.