Gajenje jarog stočnog graška

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517276
    Nikolić Radojka
    Učesnik

      Stočni grašak se koristi za ishranu stoke u zelenom stanju, kao seno, silaža ili se dehidrira i melje u brašno.Veoma je bogat proteinima (20-25 %), kao i mineralnim materijama.Dobar je predusev za sve ratarske kulture jer obogaćuje zemljište azotom100-150 kg/ha.Prinos zelene mase je oko 40 t/ha a sena 8 t/ha.
      Setvu jarog graška treba obaviti u februaru ili početkom marta.Količina semena sa potpornim usevom: 150 kg/ha i 30 kg/ha ovsa.Proteinske forme graška se gaje kao čist usev jer ne poležu.Prvo se poseje grašak pa upravo na pravac redova poseje se ovas.Dubina setve je 3 – 4 cm.Prilikom obrade zemljišta treba obaviti đubrenje NPK đubrivima (NPK 15:15 : 15).Količina zavisi od agrohemijske analize zemljišta.
      Sorta stočnog graška kombinovanih osobina je NS Junior a proteinskog graška : Partner i Dukat.NS Junior ima visok genetski potencijal:Prinos zelene krme 30- 50 t/ha i zrna 2,5-5 t/ha .Sadržaj sirovih proteina u suvoj materiji krme je 19 – 21 %, a u zrnu 28 %.Proteinski jari grašak , koristi se za proizvodnju zrna; to su niže forme koje ne poležu i ujednačeno sazrevaju.Prinos zrna je od 4,5 – 5,5 t/ha.Zrno ne mora termički da se obrađuje pre upotrebe već se direkto melje i dodaje koncentrovanoj hrani.
      Kosidba za spremanje sena počinje kada je formirana jedna polovina mahuna i potrebno je nekoliko toplih dana za sušenje.Za silažu grašak se kosi na polovini formiranja mahuna a zrna budu u voštanoj fazi zrenja, masa mora da provene 1-2 dana onda se prikupi, isecka i dobro sabije u pripremljeni objekat.

      Radojka Nikolić,savetodavac za ratarstvo
      PSSS Kruševac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.