- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 2 meseci ranije by Milosavljević Zoran.
-
AutorČlanci
-
13.10.2021 u 12:20 #518614Milosavljević ZoranUčesnik
Beli luk se proizvodi sađenjem čenova,a ne setvom semena.Bolje je kupiti deklarisane čenove belog luka za koje proizvpđači garantuju da su zdrav sadni materijal nego pri sadnji koristiti čenove koje su kupljene radi korišćenja u ishrani.Oni su uglavnom nepoznatog porekla,i mogu biti nosioci bolesti,a često nisu ni prilagođeni regionu u kom živimo,jer se uvoze sa raznih strana.Ukoliko gajimo svoj luk,možemo izabrati zdrave čenove i uz ispravno skladištenje i dezinfekciju koristiti ih za sađenje.Prilikom odabira glavica sa kojih ćemo uzeti čenove za sađenje treba voditi računa da one budu zdrave,da nisu oštećene,gnjecave ili čudnog mirisa.Za sađenje birati spoljne čenove s glavice,jer su krupniji.Obavezno izvršiti dezinfekciju zagrevanjem čenova na temperaturi do 35 stepeni C ili potapanjem u razblažen (1:20) fermetisani ekstrakt koprive.
Sađenje se obavlja u jesen,u oktobru i novembru,ili sproleća u februaru i martu.Čenovi se sade na rastojanju 20-30 cm između redova i 5-10 cm između biljaka u redu.Za sadnju kvadratnog metra potrebno je obezbediti 60-80 grama čenova ili na 1 ar 6-8 kg.
U jesen se beli luk sadi na 4-5 cm dubine,a u proleće na 2-3 cm.Nakon sađenja preko čenova treba staviti do 3cm zemlje.Ukoliko se sade na veću dubinu,nicanje je usporeno,dok pri plitkom sađenju dolazi do izbacivanja čenova na površinu zemljišta.Vazdušne lukovice se sade u septenbru ili tokom februara i marta.
Zoran Milosavljević dipl.ing.polj. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.