Gajenje graška – Dragana Stoiljković

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #599749
    Gvozdić Ljiljana
    Učesnik

      Гајење грашка

      Грашак се  гаји после парадајза, паприке, житарица и индустриског биља. Он је одличан предусев и не подноси монокултуру. Основну обраду треба обавити у јесен. Структурна и растресита земљишта треба орати на дубини 25-30 а збијена и тешка дубље на 30-35 см. Лака и оцедна земљишта треба оставити у отвореним браздама а тешка земљишта уситнити још с јесени. Тако се омогућава рана припрема за сетву на тешким типовима земљишта. Потребе грашка за ђубрењем су мање у поређењу са другим повртарским усевима.

      У земљиште умерене плодности уноси се 20-30 кгр азота, 60-80 кгр фосфора и 40-60 кгр калијума чистог елемента по хектару. Предсетвена припрема почиње чим то временски услови дозволе, у нашим условима у току марта. Растурање ђубрива а затим уситњавање сетвеног слоја обавља се тањирањем, дрљањем или сетвоспремачем. Грашак се сеје одмах после обављене припреме за сетву. Касније посејан даје по правилу ниже приносе. Касна сетва подбацује у годинама када у току цветања и заметања махуна настане период топлог и сушног времена. Избором сорти различите дужине вегетације и подешавањем времена сетве продужује период бербе и сезона прераде грашка. Продужење сезоне може се постићи и сетвом грашка на различитим надморским висинама. Прво се сеју сорте са глатким семеном јер су оне отпорније на хладноћу. Сетва се обавља у ускоредним сејалицама на растојању 12-20 х 3-4 сантиметара и на дубину 5 см. Зависно од бујности треба обезбедити 100-140 биљака/м².

      Драгана Стоиљковић дипл.инж.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.