Eska vinove loze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #591391
    Dželatović Slavica
    Učesnik

      <p style=”margin: 0cm; text-align: justify; text-indent: 35.4pt; background: white;”><span style=”color: black;”>Eska je kompleksna bolest koju prouzrokuje veći broj različitih vrsta gljiva, među kojima su <i style=”box-sizing: border-box;”>Phaeomoniella chlamydospora, Fomitiporia mediterranea, Phaeoacremonium aleophilium. </i>Eska je raširena u svim područjima gajenja vinove loze, poslednjih godina se javlja u većem intenzitetu i može da izazove sušenje celog čokota. Postoje dva tipa bolesti: hronični tip bolesti koji se češće javlja i odlikuje se sušenjem i opadanjem lišća dok se akutni tip bolesti karakteriše iznenadnim sušenjem čokota. Simptomi bolesti se ispoljavaju na listovima, lastarima i bobicama.</span></p>
      <p style=”margin: 0cm; text-align: justify; text-indent: 35.4pt; background: white; box-sizing: border-box; margin-bottom: 1rem; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; orphans: 2; widows: 2; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; word-spacing: 0px;”><span style=”color: black;”>Oboleli čokoti kreću normalno sa rastom i razvojem, cvetaju, dolazi do oplodnje i razvoja bobica. Prvi simptomi bolesti javljaju se leti kada nastupi period sa visokim temperaturama. Simptomi se ogledaju u promeni boje na listovima, uzmeđu glavnih lisnih nerava javljaju se pege koje kasnije nekrotiraju, žute su do crvenkastosmeđe boje. Između tog dela nastaje šira ili uža zelena zona. Lišće se suši i opada. Bobice se ne razvijaju pravilno i ne dozrevaju blagovremeno. Zaraženi lastari zaostaju u porastu, ne odrvenjavaju pa su podložniji izmrzavanju tokom zime. Najdestruktivniji simptom ovog oboljenja je iznenadno sušenje čokota ili pojedinih delova. Na poprečnom preseku čokota uočava se zona nekrotiranog tkiva. Do infekcije najčešće dolazi prilikom rezidbe, kroz rane, a zaraženi čokoti predstavljaju izvor zaraze. Za suzbijanje ovog oboljenja ne postoje fungicidi pa su glavne mere u zaštiti isključivo preventivne.</span></p>
      <p style=”margin: 0cm; text-align: justify; text-indent: 35.4pt; background: white; box-sizing: border-box; margin-bottom: 1rem; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; orphans: 2; widows: 2; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; word-spacing: 0px;”><strong style=”box-sizing: border-box;”><span style=”color: black; font-weight: normal;”>Mere kontrole:</span></p>
      <p style=”margin: 0cm; text-align: justify; background: white; box-sizing: border-box; margin-bottom: 1rem; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; orphans: 2; widows: 2; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; word-spacing: 0px;”><strong style=”box-sizing: border-box;”><span style=”color: black; font-weight: normal;”>-</span><span style=”color: black;”>uklanjanje zaraženih delova ili celog čokota,</span></p>
      <p style=”margin: 0cm; text-align: justify; background: white; box-sizing: border-box; margin-bottom: 1rem; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; orphans: 2; widows: 2; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; word-spacing: 0px;”><span style=”color: black;”>-orezane delove bi trebalo izneti iz vinograda i uništiti,</span></p>
      <p style=”margin: 0cm; text-align: justify; background: white; box-sizing: border-box; margin-bottom: 1rem; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; orphans: 2; widows: 2; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; word-spacing: 0px;”><span style=”color: black;”>-rezidbu treba sprovoditi dezinfikovanim alatom,</span></p>
      <p style=”margin: 0cm; text-align: justify; background: white; box-sizing: border-box; margin-bottom: 1rem; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; orphans: 2; widows: 2; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; word-spacing: 0px;”><span style=”color: black;”>-dezinfekciju alata sprvovoditi sa 70% etil-alkoholom,</span></p>
      <p style=”margin: 0cm; text-align: justify; background: white; box-sizing: border-box; margin-bottom: 1rem; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; orphans: 2; widows: 2; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; word-spacing: 0px;”><span style=”color: black;”>-površine nastale rezidbom bi trebalo premazati kalemarskim voskom,</span></p>
      <p style=”margin: 0cm; text-align: justify; background: white; box-sizing: border-box; margin-bottom: 1rem; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; orphans: 2; widows: 2; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; word-spacing: 0px;”><span style=”color: black;”>-korišćenje sertikovanog materijal pri podizanju novih zasada,</span></p>
      <p style=”margin: 0cm; text-align: justify; background: white; box-sizing: border-box; margin-bottom: 1rem; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; orphans: 2; widows: 2; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; word-spacing: 0px;”><span style=”color: black;”>-ukoliko želimo da podignemo novi zasad na istom mestu preporučuje se odmaranje te površine par godinak</span></p>

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.