Jesenje đubrenje voćnih zasada

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Bušatović Radomir.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519225
    Bušatović Radomir
    Učesnik

      Засади воћа у редовној производњи због особености кореновог система код вишегодишњих биљака захтевају редовну и правилну исхрану. Jeдан од основих начина за утврђивање потреба за ђубрењем је хемиска анализа плодности земљишта коју треба вршити сваке 3-4 године , а по потреби и чешће. Агрохемиска анализа земљишта даће сигурне податке о плодности замљишта као и о присуству акумулатива у време највећих потреба воћака. Треба истаћи да сем количине ђубрива који се плодовима изнесу из земљишта оно се осиромашава и хранивима која се троше за израду дрвета и лишћа. У том смислу најважнија чињеница је да се правилним ђубрењем приноси знатно повећају и успостави равнотежа између бујности и родности воћака.
      Када говоримо о ђубрењу вишегодишњих засада са обзиром на циљеве можемо их
      поделити на : основно ђубрење и прихрањивање. Основно ђубрење препоручљиво је извести у периоду мировања вегетације од јесени до пролећа , препоручени оптимални рок је око половине новембра месеца При основном ђубрењу могу се употребити органска и минерална ђубрива. Органска или природна ђубрива садрже органске материје биљног и животинског порекла.
      Њихова предност огледа се у садржају скоро свих хранивих елемената које воћке лако асимилирају.
      Садржај фитохормона који убрзавају биохемиске процесе и потпомажу раст и развиће воћака даје велику предност у односу на минерална ђубрива. Од органских ђубрива највише се користи стајњак (згорели или полузгорели). У зависности од врсте домаћих животиња стајњак може бити коњски, говеђи свињски, овчији и живински. Стајњак је потребно уносити у земљиште сваке 3-4 године у количини 30-40 тона по хектару. Поред стајњака могу се употребити компост ,осока а услучају њиховог недостатка може се приступити и припреми вештачког стајњака мешањем сламе и минералног ђубрива. Поступак припреме састоји се у стављању слоја сламе на ђубриште дебљине 0,70-100cm,па се по њој поспе одређена количина минералног и стајског ђубрива и свакодневно залива и гази . Ради бољег згоревања остави се 3-4 месеца на ђубришту па се затим употребљава као стајњак.
      Код ђубрења воћњака основним минералним ђубривима могу се употребити комплексна НПК ђубрива где је садржај фосфора и калијума повећан.Ова ђубрива се спорије разлажу па је веома важно основна ђубрива унети у дубље у земљиште методом заоравања, зафрезираванја или депозитом, да би се лакше усвоило храниво а тиме ефикасност искоришћенја хранивих материја довела до максимума.
      Препоручени односи хранива је 1:2:3, 1:3:2,0:1:3 и сл.

      Радомир Бушатовић, дипл.инж.
      ПССС Крушевац

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.