- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 14 godine, 3 meseci ranije by Ejupović Smail.
-
AutorČlanci
-
09.08.2010 u 18:13 #513468Ejupović SmailUčesnik
U baštenskoj proizvodnji koja je orijentisana ka pijaci često se pribegava veštačkom dozrevanju paradajza zbog opasnosti od mrazeva. Ovim se sezona potrošnje paradajza uspešno produžava i posle mrazeva. Plodovi čuvani na ovaj način po kvalitetu i ukusu gotovo se ne razlikuju od onih koji su sazreli na biljkama. Za ovu svrhu ubiraju se zeleni plodovi koji su dostigli tipičnu veličinu za sortu, bez mehaničkih oštećenja i prisustva bolesti. Dozrevanje se odvija u mraku, na nižim temperaturama sporije ili na višim temperaturama, ako se želi ubrzati proces dozrevanja. Optimalne temperature za dozrevanje su od 21-24 stepena, uz relativnu vlažnost vazduha od 80-85 %. Ako se želi produžiti proces dozrevanja temperatura u prostoriji treba da bude10-15 stepeni. Plodovi za ovu namenu obično se beru krajem oktobra po suvom i sunčanom vremenu i ređaju u sandučiće u jedan ili dva sloja. Tokom čuvanja moraju se redovno kontrolisati i pregledati kako bi se izbacili truli plodovi. Zrenje počinje za 10-15 dana od stavljanja i može da traje do mesec i po dana. Svakih 4-5 dana izdvajaju se dozreli plodovi i koriste u ishrani. Najduže se čuvaju srednje krupni plodovi.
dipl.ing.polj.Ejupović Smail
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.