- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 6 meseci ranije by Gačić Marina.
-
AutorČlanci
-
06.06.2017 u 11:01 #512788Gačić MarinaUčesnik
Принципи добре хигијенске праксе у производњи млека су:
-добијање свеже помуженог млеко из здравог вимена које је хигијенски исправно
-мужа се мора обавити под хигијенским условим који обезбеђују одговарајући квалитет млека
-човек, стаја, опрема за мужу и хлађење млека не сме бити извор загађења млека
-прави начин искључивања извора загађења млека је примена чишћења, прања и дезинфекције
-музач треба бити едукован и одговоран за свој посао
Да би се спровела добра хигијенска пракса потребна су одређена средства и то:
-детерџента (који не пене), један алкални за свакодневну употребу и један кисели за чишћење једном недељно. Алкални се користе за растварање масноћа и протеина док су кисели детерџенти неопходни за уклањање калцијума (каменца) који се задржава на опреми за мужу и који чини погодно тле за развој бактерија.
-четке за прање, најмање две и то различитих боја, једна за чишћење спољашњег дела опреме који је често у додиру са стајњаком и друга за чишћење унутрашњости опреме.
-посуда (са дуплим дном) за предмужу и проверавање првих млазева млека помоћу које се одвајају прва три млаза млека који у себи садрже велики број бактерија.
-посуда (апликатор) са дезинфекционим средством за потапање сиса.
-располагање са врућом и хладном водом, за прање опреме. Температура вруће воде треба да буде 60 – 70°Ц.
-термометар за мерење температуре млека у лактофризу и воде за прање.
(Извод из Упутства за спровођење добре хигјенске праксе и организацију процеса муже у производњи млека)
саветодавац Марина Гачић -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.