- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 2 meseci ranije by Jocić Dejan.
-
AutorČlanci
-
25.09.2021 u 16:29 #518369Jocić DejanUčesnik
ДЕФОЛИЈАЦИЈА
Дефолијација је мера зелене резидбе којом се уклања део лишћа чиме се побољшава проветравање и осунчавање у зони гроздова. Ова мера је оправдана ако се на чокоту налази довољно лисне масе да својом активношћу обезбеди исхрану гроздова и раст ластара. Може се обавити у 1 до 2 наврата. Ако се жели обезбедити боља осунчаност и проветравање густих шпалира, први пут дефолијација се изводи у току јуна месеца а други пут након шарка грожђа.
Приликом уклањања лишћа води се рачуна да се уклоне само стари листови чија активност слаби. Дакле листови у основи ластара, у зони гроздова. Дефолијацијом се несме уклонити сувише лисне масе јер то може имати низ негативних последица по принос, квалитет грожђа и потенцијал чокота. Дефолијацијом се може уклонити највише до 25 процената укупне лисне масе по чокоту. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.