Danas je Svetski dan jabuka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513794
    Hodžić Silvija
    Učesnik

      Dan jabuke 20. oktobar u svetu je prvi put obeležen 1990. Godine u Engleskoj, u Londonu, organizacija “Commond Ground”, s ciljem ukazivanja na zdravstveni značaj tog voća i da bi se predstavile mnogobrojne sorte jabuke. S vremenom su tradiciju obeležavanja Dana jabuka prihvatile brojne zemlje promovišući na taj način važnost jabuke za ishranu i zdravlje ljudi.
      Jabuka je jedina voćka koja ima svoj dan na svetskom nivou i on se obeležava danas.
      Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma, jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom i ugljenim hidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode, pa zato uspešno osvežava i gasi žeđ. U kombinaciji C vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sistem organizma. Vrlo je delotvorna u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a takođe smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog creva.
      Jabuka pozitivno utiče i na funkcionisanje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcijuma i fosfora koji sadrži, jabuka dobro utiče na izgradnju kostiju i zuba, pomaže pri sprečavanju karijesa. Obzirom da sadrži mnogo kalijuma, pospešuje izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotenu štiti i od uticaja štetnih UV-zraka.
      Na kraju, šta reći osim:
      Srećan Vam Svetski dan jabuka!

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.