Čuvanje kupusa-Milica Janković

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516934
    admin
    Učesnik

      Kupus koji je namenjen prodaji u kratkom vremenskom period I korišćenju u svežem stanju ili preradi se može brati mašinski I ručno. Kupus koji je namenjen dužem čuvanju treba brati ručno. Preporuka je izbegavati mašinsku berbu pošto se može desiti da i pored izuzetne obazrivosti se nanesu manja ili veća oštećenja na glavici koja je namenjena čuvanju.
      Važno je da se berba obavi u pravom trenutku ,a to znači da se berba obavlja u fazi pune tehnološke zrelosti i za hibride se berba obavlja u jednom prohodu ,a sortni kupusi se beru duži vremenski period pošto neujednačeno sazrevaju.
      Glavice koje su namenjene čuvanju treba u toku dana skloniti pod nastrešnicu kako bi se izbeglo uvenuće ili neke druge štete. Nakon ponovnog sortiranja I odabiranja zdravih glavica izabrani kupus se pakuje u kartonske kutije ili mrežaste vreće u koje stane 25-30 kg. Nakon pakovanja u vreće treba biti naročito obazriv na nanošenje naknadnih povreda. Zato se preporučuju kartonske kutije kao bolje I bezbednije rešenje, a I lakše se pakuju I transportuju.
      Pri pakovanju treba paziti da se u kutiju pakuju glavice približno iste veličine I težine.Najbolje je nakon pravilnog odabira glavica I njihovog preporučenog načina pakovanja smestiti kupus namenjen za duže čuvanje u skladišta sa kontrolisanom atmosfereom od 0⁰C I relativnom vlažnošću od 95%.
      Naše kasne sorte kao što su Futoški i Srpski melez se mogu čuvati I u kućnim uslovima u jamama I trapovima I tada je mnogo važno uraditi odlično dreniranje trapa ili jame I izvesti kanal oko trapa kako bi se odvela površinska voda.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.