Čuvanje jabučastog voća-Vida Evstratiev

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512990
    Evstratiev Vida
    Učesnik

      ČUVANJE JABUČASTOG VOĆA

      Jabuka

      Plodovi jabuke u pogledu čuvanja spadaju u manje osjetljivo voće. Izmedju pojedinih sorti postoje razlike u mogućnostima čuvanja zavisno od:
      a) karakteristike sorte
      b) lokaliteta gajenja
      c) klime i agrotehnike
      Za različite sorte jabuka potrebni su i različiti uslovi čuvanja, mada su često i za plodove iste sorte proizvedene u različitim rejonima neophodni
      različiti uslovi za čuvanje.
      Za čuvanje su najpogodniji plodovi sorti: Zlatni delišes, Jonatan, Ajdared, Mucu, Glaster, Greni smit, Džonagold, Melroze i sl. Ove sorte se najčešće i čuvaju. Za duže čuvanje dolaze u obzir samo plodovi ekstra i prve klase s odličnim osobinama.
      Na kvalitet čuvanja plodova i pojavu pojedinih fizioloških i gljivičnih
      oboljenja mogu da utiču i prethodni tretmani fungicidima, biljnim hormonima, antioksidantima i dr. Za dugotrajno čuvanje jabuka važno je da se temperatura plodova po unošenju u komoru što brže snizi. Plodovi jabuke za 4 dana čuvanja na 20oC skraćuje mogućnost čuvanja za mesec dana. Suviše lagano smanjenje temperature i povećanje količine CO2 a
      smanjenje količine O2 u komorama sa KA može značajno da umanji efekte čuvanja.
      Za čuvanje jabuka u hladnjačama preporučuje se temperatura od
      0oC do 5oC, zavisno od sorte, reona, agrotehnike i dr. Sorte koje nisu osjetljive na niske temperature čuvaju se na 0oC, a osjetljive se čuvaju na temperaturi od 2 do 4oC. Sastav vazduha u komorama sa KA najčešće se reguliše tako da bude sa 2 do 4% CO2 redje više, i 2 do 3% O2.
      Čuvanje više sorti jabuka zajedno na primer Zlatni delišes, Gloster, Džana Gold i Elstara može se vršiti na 1oC, 92% relativne vlažnosti vazduha u NA, odnosno u KA na 1,5oC, 92 relativne vlažnosti vazduha, 2% CO2 i 3% O2 ili manje od 1% CO2 i 2% O2. Prilikom iskladištavanju prvo treba u takvim slučajevima iskladištavati Elstar, Džanagold, Zlatni delišes pa Gloster. Relativna vlažnost vazduha u komorama u kojima se čuvaju jabuke
      obično je 90-92% sa variranjem od 3%. Velika vlažnost vazduha može biti razlog za povećanu opasnost od fizioloških i gljivčnih oboljenja. U KA komorama se mora sprečiti nekontrolisan prodor svežeg vazduha a uredjajima se održava odredjen sastav vazduha. Stvaranje etilena u plodovima jabuka zavisi od dužine i uslova čuvanja, i u hladnjači obično dostiže maksimum krajem decembra i početkom januara. Koncentracija etilena treba da bude od 1.200 ppm, jer veći sadržaj utiče na ubrzanje zrenja.

      Savetodavac: Vida Evstratiev

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.