- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 3 meseci ranije by Evstratiev Vida.
-
AutorČlanci
-
25.07.2017 u 16:22 #512990Evstratiev VidaUčesnik
ČUVANJE JABUČASTOG VOĆA
Jabuka
Plodovi jabuke u pogledu čuvanja spadaju u manje osjetljivo voće. Izmedju pojedinih sorti postoje razlike u mogućnostima čuvanja zavisno od:
a) karakteristike sorte
b) lokaliteta gajenja
c) klime i agrotehnike
Za različite sorte jabuka potrebni su i različiti uslovi čuvanja, mada su često i za plodove iste sorte proizvedene u različitim rejonima neophodni
različiti uslovi za čuvanje.
Za čuvanje su najpogodniji plodovi sorti: Zlatni delišes, Jonatan, Ajdared, Mucu, Glaster, Greni smit, Džonagold, Melroze i sl. Ove sorte se najčešće i čuvaju. Za duže čuvanje dolaze u obzir samo plodovi ekstra i prve klase s odličnim osobinama.
Na kvalitet čuvanja plodova i pojavu pojedinih fizioloških i gljivičnih
oboljenja mogu da utiču i prethodni tretmani fungicidima, biljnim hormonima, antioksidantima i dr. Za dugotrajno čuvanje jabuka važno je da se temperatura plodova po unošenju u komoru što brže snizi. Plodovi jabuke za 4 dana čuvanja na 20oC skraćuje mogućnost čuvanja za mesec dana. Suviše lagano smanjenje temperature i povećanje količine CO2 a
smanjenje količine O2 u komorama sa KA može značajno da umanji efekte čuvanja.
Za čuvanje jabuka u hladnjačama preporučuje se temperatura od
0oC do 5oC, zavisno od sorte, reona, agrotehnike i dr. Sorte koje nisu osjetljive na niske temperature čuvaju se na 0oC, a osjetljive se čuvaju na temperaturi od 2 do 4oC. Sastav vazduha u komorama sa KA najčešće se reguliše tako da bude sa 2 do 4% CO2 redje više, i 2 do 3% O2.
Čuvanje više sorti jabuka zajedno na primer Zlatni delišes, Gloster, Džana Gold i Elstara može se vršiti na 1oC, 92% relativne vlažnosti vazduha u NA, odnosno u KA na 1,5oC, 92 relativne vlažnosti vazduha, 2% CO2 i 3% O2 ili manje od 1% CO2 i 2% O2. Prilikom iskladištavanju prvo treba u takvim slučajevima iskladištavati Elstar, Džanagold, Zlatni delišes pa Gloster. Relativna vlažnost vazduha u komorama u kojima se čuvaju jabuke
obično je 90-92% sa variranjem od 3%. Velika vlažnost vazduha može biti razlog za povećanu opasnost od fizioloških i gljivčnih oboljenja. U KA komorama se mora sprečiti nekontrolisan prodor svežeg vazduha a uredjajima se održava odredjen sastav vazduha. Stvaranje etilena u plodovima jabuka zavisi od dužine i uslova čuvanja, i u hladnjači obično dostiže maksimum krajem decembra i početkom januara. Koncentracija etilena treba da bude od 1.200 ppm, jer veći sadržaj utiče na ubrzanje zrenja.Savetodavac: Vida Evstratiev
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.