- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 13 godine, 11 meseci ranije by Jovanović Zvezdana.
-
AutorČlanci
-
09.12.2010 u 15:16 #513098Jovanović ZvezdanaUčesnik
Čičoka (Helianthus tuberosus) je biljka koja po cvetu podseća na suncokret i prilično je dekorativna u bašti, ali glavni razlog njenog gajenja je njen koren,odnosno gomolji (krtole).
Čičoka potiče iz Severne Amerike, gde su je za hranu uzgajali Indijanci. U evropskim zemljama gaji se kao stočna hrana,kao povrće i kao ukrasna biljka. Poznato je više sorti koje se međusobno razlikuju po obliku gomolja i po vremenu cvataja. Gomolji čičoke su veoma hranjivi, donekle su slični krompiru. Sirov gomolj ima ukus sličan nezrelim lešnicima. Gomolji se smatraju zdravom hranom za dijabetičare, jer se prisutni inulin razgrađuje u fruktozu.
Prilikom sadnje čičoke, izabere se osunčano mesto, tako da bi trebalo voditi računa o drugim kulturama,naročito o onim koje imaju velike zahteve prema svetlosti. Zato je čičoka izdržljiva i tolerantna na sušu. Takođe ima male zahteve prema zaštiti bilja i predstavlja idealno rešenje za organsku proizvodnju. Kako se dobro razmnožava, jedini problem može da predstavlja tako što umesto u gajenu može da se preobrati u nepoželjnu korovsku vrstu.
Zvezdana Jovanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.