- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 8 meseci ranije by Nikolić Radojka.
-
AutorČlanci
-
15.04.2022 u 12:00 #521315Nikolić RadojkaUčesnik
Целер ребраш има карактеристичан, интензиван укус и арому, поседује изузетна нутритивна и лековита својства.
Целер ребраш је биљка дугог дана, отпоран је на ниске температуре.Минимална температура за клијање 3 степена, а оптимална 18-20 степени, уз релативну влажност ваздуха од 70-80 процената и влагу земљишта 70 % пољског водног капацитета.Има велике потребе за влагом током целе вегетације Најбоље је гајити га у систему наводњавања кап по кап. .Највише му одговарају дубока и структурна земљишта,алувијум и чернозем у којима коселост има вредност 5-7.Гаји се из расада.Целер ребраш је специфична биљка код које сезона бербе траје од маја до јесени, тако да се расађује у више наврата.Производња расада организује се тако да за пресађивање доспе од краја априла до краја јуна.За рану бербу сади се гушће ( 11-17 биљака по квадратном метру), а за каснију ређе (8-10).Целер се обавезно гаји у плодореду.Најбољи предусеви су поврће, обилни ђубрено стајњаком као што су паприка, купус, махунарке.Садња се организује од почетка маја до краја јуна како би берба била дужа, од јула до првих мразева.Ово поврће тражи доста светлости.Подноси благу засену али, ако је већа билјка, остаје кржљава.
За ранију потрошњу ребрасти целер може се брати и пре максималног развоја розете.У технолошкој зрелости розета лишћа је потпуно развијена,а дршке спољних листова једре су и крте.Берба се обавља ручно, резањем у зони кореновог врата и при томе се одстрани неколико спољних листова.затим се одрежу горњи листови,тако да дршке буду дуге 40 цм, док сирова, тек одсечена розета, може да мери до 70 цм.Радојка Николић, саветодавац за ратарство и повртарство
ПССС Крушевац -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.