BOSILJAK – lekovita i začinska biljka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516451
    Zlatarić Svetlana
    Učesnik

      ]Bosiljak vodi porekloiz Azije,odakle je prenet u mnoge zemlje.Najviše se gaji u Italiji,Poljskoj, Francuskoj,SAD,Jamajci.Maroku ,Egiptu.Kod nas sa slabo gaji na polju i najviše u obredne svrhe u okućnici.
      Bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka,razganatog korena,stablo uspravno visine do 60 cm.u donjem delu gusto i jako razgranato.Osušeni nadzemni deo koristi se za lečenje mnogih bolesti:kao čajna mešavina za smirenje kašlja,poboljšava apetit. Udomaćinstvu se koristi kao začin. Upotrebljava se i kao medonosna biljka pošto ima dug period cvetanja. Nadzemni deo biljke ima 0.5-1% etarskog ulja,vitamine B1,C,karoten i gorke materije.Etarska ulja se koriste u prehrambenoj,kozmetičkoj,parfimerijskoj indistriji kao i aromaterapiji.
      Gajenje-pošto je toploljubiva biljka(mlade biljčice izmrzavaju na 0° C) pogoduju mu topla zemljišta, dobrog vodno –vazdušnog režima,plodna sa PH-6-7.Gaji se u plodoredu i osetljiv je na herbicide u odnosu na druge kulture.
      Osnovna obrada se izvodi u jesen a u proleće se pristupa predsetvenoj pripremi.
      Đubrenje-dobro iskorišćava produženo delovanje stajnjaka ali se obično đubri pod predusev. Mineralnim hranivima se đubri na osnovu analize zemljišta i to u jesen sa 60-80 kg/h P i 80-100 kg/h K.Predsetveno se unosi 40-50 kg/h N.Prihranjuje se posle prvog otkosa sa 40-50 kg/h N.
      Setva-iz semena u aprilu kada prođe opasnost od mrazeva ili u maju na međuredni razmak 45-70 cm.sa 5-6 kg/h semena.Kod nas se najviše gaji sitnolisni koji ima mogućnost brze regeneracije posle košenja i visok sadržaj etarskih ulja.
      Zbog osetljivosti na herbicide borba protiv korova je uglavnom mehanička (okopavanjem ,plevljenjem i kultiviranjem).
      Žetva-Utoku vegetacije može se dva puta kositi nadzemna masa. Za dobijanje suvog lista kosi se pre cvetanja, a za dobijanje etarskog ulja u periodu cvetanja. Kosi se na visini 10-15 cm.ručno ili mašinski.Suši se u sušarama na 40-50° C ili prirodno.

      PSSS Šabac savetodavac za ratarstvo Svetlana Zlatarić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.