Bioregulatori za poboljšanje trajašnosti i skladišne sposobnosti jabuke

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517210
    Đorđević Goran
    Učesnik

      Jabuka kao sveže voće ima najveću potrošnju među kontinentalnim voćem
      tokom cele godine. Senzoričke osobine kao što su čvrstoća ploda, ukus i
      izgled su veoma značajni parametri kvaliteta, ali osim njih od velikog značaja je i
      sadržaj hranljivih komponenti.
      Jedan od načina za produženje sezone čuvanja i prodaje plodova
      klimakteričnog voća, a najviše jabuke je primena odgovarajućih tehnologija čuvanja.
      Danas se koriste savremene hladnjače sa niskim sadržajem kiseonika (LO), veoma
      niskim sadržajem kiseonika (ULO) i najnoviji tip hladnjače je sa dinamički
      kontrolisanom atmosferom preko praćenje fluoroscencije hlorofila (DCA-CF).
      Sadrži ekstremno niski sadržaj kiseonika da bi se redukovalo disanje i odložilo
      dozrevanje plodova. Direktan efekat DCA-CF hladnjače je limitiran na period čuvanja unutar komore, dok efekat 1-MCP tretmana se može nastaviti i nakon vađenja plodova iz hladnjače. 1-MCP tretman može inhibirati sintezu isparljivih organskih komponenti redukujući aromu voća, dok je negativni sporedni efekat manje izražen na plodovima
      koji su izloženi čuvanju u DCA-CF.
      Drugi način koji se koristi za produžetak čuvanja i trajašnosti klimakteričnih
      plodova jeste primena bioregulatora koji inhibiraju aktivnost etilena.
      Methylcyclopropene (1-MCP) je osnova nove tehnologije čija primena se povećava
      da bi se popravio stepen čuvanja plodova posle berbe i održao njihov kvalitet.
      1-MCP deluje preko preferencijalne interakcije sa receptorima etilena, tako da inhibira efekat kako endogenog tako i egzogenog etilena i tako uslovljava usporavanje
      procesa dozrevanja plodova i produkcije etilena u njima. Koristni efekti 1-MCP preko usporavanje disanja i produkcije etilena ogledaju se u usporavaju dozrevanje plodova i ublažavanju nekih fizioloških bolesti koje se javljaju tokom dozrevanja, a izazvane su etilenom. Ozbiljni fiziološki poremećaji na plodovima se mogu ispoljiti tokom čuvanja jabuka u hladnjačama, a površinski skald je jedan od glavnih oštećenja na plodovima sorte Greni smit. Skald ne zahvata meso ploda, a prepoznaje se kao prisustvo braon fleka nepravilne veličine na pokožici ploda. Plodovi sorti jabuke imaju veliku osetljivost na ovu pojavu, posebno kada su ubrani u nedozrelom stanju. Primena
      MCP u koncentarciji od 625-900 μl l-1 sprečava pojavu skalda (Mogia et al., 2009;
      Tomic, et al., 2016). On deluje tako to što smanjuje sadržaj svih komponenti koje
      utiču na pojavu skalda: -farnesene (AF), konjugovanih triena (CT) i ukupnih
      antioksidanata (AO), i povećava stabilnost ćelijske membrane (Mogia et al., 2010).
      Osim kod sorte Greni Smit MCP može smanjiti pojavu skalda i kod sorte Crveni
      delišes. Plodovi sorte Greni Smit tretirani sa 1-MCP se
      uspešno mogu čuvati i u hladnjačama sa normalnom atmosferom pri čemu
      zadržavaju dobre senzorne karakteristike u odnosu na plodove tretirane sa DPA ili
      netretirane plodove.
      Goran Đorđević
      PSSS Smederevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.