Biljna proizvodnja u ulozi obezbeđenja stabilne i kontinuirane ishrane stoke

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523869
    Popadić Milica
    Učesnik

      Биљна производња у улози обезбеђења стабилне и континуиране исхране стоке

      Основа концепта рационалне исхране стоке на индивидуалним пољопривредним газдинствима заснива се на максималном коришћењу квалитетне кабасте сточне хране уз минимално учешће концентроване хране. Циљ је да се што више хране обезбеди у условима плодоредне производње на сопственом газдинству гајењем вишегодишњих легуминоза (луцерке, црвене детелине,жутог звездана), једногодишњих легуминоза (сточног грашка, грахорице), купусњача (уљане репице, перка, сточног кеља), вишегодишњих влатастих трава (јежевице, мачјег репа,ливадског вијука) и осталих њивских култура (кукуруза, суданске траве, сирка).
      Зелени конвејер представља непрекидну производњу зелене сточне хране, почев од раног пролећа па све до касне јесени и почетка зиме. Заснивањем производње сточне хране у систему зеленог конвејера стварају се услови за интензивну и рационалну производње сточне хране која се огледа у следећем:
      -смањење ангажованих површина земљишта за производњу сточне хране, јер се стварају услови за добијање две жетве у току године по хектару;
      -обезбеђују се већи приноси сточне хране по хектару из две жетве па се јавља могућност исхране већег броја животиња;
      -зелена хранива у биолошком смислу су највреднија, а у економском погледу најјефтинија;
      -постиже се већи степен коришћења расположиве механизације;
      -коришћењем зелене хране постиже се скраћење зимског а продужење летњег периода исхране, што такође има економски значај.
      Оваквим организовањем производње, где ће се производити сено, силажа, зелена храна и део концентроване хране као сталне компоненте оброка током целе године, постиже се максимална стабилност у производњи хране и смањење трошкова.
      Избор самих крмних култура, појединих врста и сорти треба да буду прилагођени за одређене регионе, тип земљишта и надморске висине, количине и распоред падавина.
      Природне ливаде и пашњаци представљају најстарији и најпримитивнији облик природног зеленог конвејера, чија је основна предност у томе што представља веома јефтин начин производње зелене хране. Приноси и квалитет зелене масе са наших природних травњака су доста ниски. Из тог разлога постоји могућност да се сеју травно легуминозне смеше како би се и принос и квалитет биомасе повећао.
      Квалитетна кабаста храна обезбеђује максималну исплативост сточарске производње када је у питању исхрана, пре свега преживара (говеда и овце). За здравље животиња важна је разноврсна исхрана и то у природном облику а то се постиже управо примером зеленог крмног конвејера.
      Милица Попадић, саветодавац за ратарство
      ПССС ,,Пољосавет” доо Лозница

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.