- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 5 meseci ranije by Jocić Dejan.
-
AutorČlanci
-
19.07.2017 u 16:23 #512966Jocić DejanUčesnik
Berba voća je završni i najlepši čin svakog ciklusa proizvodnje i ujedno pečetak realizacije proizvedenih plodova na tržištu voća. Da proizvedeno voće bilo kvalitetno, mora biti ubrano u najpovoljnijem trenutku. Nizak prinos i loš kvalitet voća uslovljava smanjenje finansijske dobiti. Takođe ako se zakasni sa berbom gubi se deo plodova (koji su opali), a ubrani su prezreli i postnu mekani.
Za usp ešno obavljanje berbe potrebno je znati vrste zrelosti kod voća koje posroje a to su botančka, puna i tehnološka zreoist.
Botanička nastupa kada je seme u plodu sazrelo. Kada plod prestaje da seme sazri nataje fiziološka zrelost, kada se i najveći broj plodova bere, Puna zreloszt nastaje kada plodovi imaju organoleptičke osobine i pogodni si za konzumaciju u svežem stanju. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.