Berba plodova kupine – Nebojša Mladenović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517831
    Mladenović Nebojša
    Učesnik

      Predstavlja najosetljiviju fazu celokupnog proizvodnog procesa kupine, zbog čega treba posebnu pažnju posvetiti njenoj pravilnoj i pravovremenoj organizaciji. Ona obuhvata: određivanje optimalnog vremena berbe, način izvođenja i proračun potrebnog broja radnika za berbu, utovar i istovar. Plodovi kupine nedozrevaju istovremeno, već u zavisnosti od sorte u rasponu od 30 do 60 dana. Zato se berba obavlja u više navrata i to od 5 do 10 puta. Kod sorti puzećeg rasta berba se obavlja svakih 5 do 6 dana (kod većine sorti), dok se kod nekih sorti uspravnog rasta berba obavlja svakog drugog ili trećeg dana. Berba kupine obavlja se neposredno pred punu zrelost ili u punoj zrelosti, jer kod nje plodovi ne dozrevaju posle berbe. Kada su u punoj zrelosti plodovi kupine su još dosta čvrsti, najkvalitetniji, najobojeniji i najaromatičniji. S druge strane prezreli plodovi su manje ukusni, delimično gube boju, čvrstoću i brzo propadaju. Obrane potpuno zrele plodove treba odmah ili u toku istog dana dopremiti do tržišta ili na mesto za preradu. Berbu kupine treba organizovati tako da prva grupa berača bere samo najkvalitetnije plodove namenjene za potrošnju u svežem stanju ili za zamrzavanje u kategoriji rollend. Druga grupa berača bere sve ostale plodove namenjene za preradu i stavlja ih u posebnu ambalažu. Plodove berač mora brati pažljivo, ne uzimajući više plodova u istom momentu u ruku, jer se lako gnječe i otpuštaju sok. Berbu kupine obavljati po suvom i prohladnom vremenu. Kada je veoma toplo berba se obavlja samo u jutarnjim i kasnim poslepodnevnim časovima. Obrane plodove u gajbicama (holandezima) privremeno ostavljati u hladovinu, a nikako ne izlagati direktno suncu. Ne brati mokre i vlažne plodove jer se brzo kvare i propadaju. Broj radnika koji je potreban za berbu kupine, zavisi od površine zasada, planiranog prinosa i prosečnog dnevnog učinka po jednom beraču. Treba naglasiti da pored ručne postoji i mehanizovana berba. Obavlja se kombajnima na principu otresanja plodova (beru se uglavnom uspravno rastuće sorte sa bodljama). Kada se primenjuje mehanizovana berba dolazi do oštećenja plodova kao i izadanaka za rod u narednoj godini.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.