- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 3 meseci ranije by Dragićević-Filipović Snežana.
-
AutorČlanci
-
27.09.2018 u 11:57 #514615Dragićević-Filipović SnežanaUčesnik
Berba jabuke
Zrelost plodova u momentu berbe ima odlučujući uticaj na njihovu
sposobnost čuvanja i kvalitet posle uskladištenja.
Prerana berba daje plodove koji su nedovoljno razvijeni, sa sledećim karakteristikama: nezadovoljavajuća krupnoća i obojenost,netipičan ukus, veća osetljivost na neke neparazitarne bolesti čuvanje kao što su posmeđivanje pokožice i gorke pege.
Nasuprot tome, prekasna berba dovodi do stanja plodova koje se manifestuje tipičnim
ukusom (povećan sadržaj šećera, razvoj pune arome), ali istovremeno značajno umanjuje sposobnost čuvanja plodova: brzo opadanje nivoa kiselina i čvrstoće mezokarpa, pojava brašnjavosti. Odlaganjem momenta berbe, proizvođači se izlažu riziku opadanja plodova, pojave staklavosti kod pojedinih sorti, razvoju gljivičnih oboljenja I prezrevanje plodova u toku čuvanja.Za većinu sorti jabuke preporučuje se probirna berba u 3-4 navrata ,tako da se u svakom navratu oberu plodovi povoljne zrelosti.Plodovi namenjeni dužem čuvanju treba da se beru pažljivo, zajedno sa peteljkom,po mogućnosti da su dobro obojeni ( kod obojenih sorti), da su čisti ,neoštećeni i bez vidljivih simptoma parazitnih i neparazitnih oboljenja.Različite vrste povreda, pre i za vreme berbe , u velikoj meri utiču na veću pojavu parazitnih (gljivičnih)oboljenja čuvanja , ali na veći gubitak mase.
Dipl.inž Snežana Dragićević-Filipović PSSS Čačak
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.