- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 3 meseci ranije by Stefanović Dejan.
-
AutorČlanci
-
21.09.2017 u 15:46 #513671Stefanović DejanUčesnik
Ove dve operacije imaju svoje učešće u kvalitetu finalnog proizvoda, pa stoga treba obratiti pažnju na njihovo izvođenje.
Berba grožđa
Berba grožđa počinje kada se uspostave optimalni uslovi za berbu, a to je trenutak kada je procenat šećera i vinskih kiselina u zadovoljavajućem odnosu. Berbu grožđa treba obavljati po lepom i suvom vremenu. Po kiši i hladnom vremenu grožđe ne treba brati. Takođe je bitno zdravstveno stanje grožđa. To je posebno važno kada se vrši tkzv. probirna berba,gde se moraju brati potpuno zdravi i zreli grozdovi. Grozdove treba brati makazama ili oštrim nožem vodeći pri tom računa da se ne povredi lastar vinove loze. Za berbu mogu da posluže i plastične kofe ili plastični sanduci, pletene korpe i sl.. Voditi računa da ne dođe do pucanja bobica i gubitka grožđanog soka.
Transport grožđa
Za dobijanje dobrog i kvalitetnog vina bitan je i transport grožđa. Transport grožđa od mesta berbe (vinograda) do podruma gde će se vršiti prerada treba obaviti u što kraćem vremenskom roku, u suprotnom moglo bi doći do početka fermentacije grožđanog soka zbog temperature ako bi se odugovlačio transport grožđa.
Transport grožđa vrši se u kamionima, prikolicama ili nekim drugim prevoznim sredstvom vodeći računa da grožđe bude zaštićeno, da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja grozdova, curenja grožđanog soka i njegovog gubitka prilikom transporta. Prilikom dolaska na mesto istovara (podrum) treba odmah otpočeti sa preradom.Dejan Stefanović,
PSSS Negotin -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.