- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 3 meseci ranije by Petrović Tanja.
-
AutorČlanci
-
24.09.2022 u 22:23 #523411Petrović TanjaUčesnik
Berba lišća je veoma značajna mera u proizvodnji Virdžinije ,od koje u mnogome zavisi kvalitet I prinos duvana.Lišće Virdžinije ,poput drugih tipova duvana ,sazreva postupno ,od osnove biljke prema vrhu.Zavisno od uslova gajenja ,najčešće sazreva od 2-4 lista nedeljno.To je faza u razviću lista kada se u njemu nalazi najpovoljniji odnos hraniva ,od kojih zavisi kvalitet I prinos .Zato je tehnicka zrelost najpovoljniji momenat za berbu lišća koja omogucuje lako I kvalitetno sušenje.
Znaci tehničke zrelosti lista su: pojava svetlo –zelene boje do svetlo –žute boje lista ,žućenje ivice lista ,beličasta boja glavnog nerva I naboranost –klobučavost površine lista ,lako se odvaja od biljke.U slučajevima kad se cvast zalomi ,lišće je sadržajnije –punije I u tehnickoj zrelosti ,osim promene u boji ,pojavljuju se zute pege ,kao posledica dobre ishranjenosti lista .
Vezano za tehnicku zrelost ,lišće podbira treba da se bere kada dobije svetlo-zelenu boju,lisce nadpobira kada lišće ide ka žuto-zelenoj a srednje I gornje lišće kada dobije svetlo zutu boju.Česta je pojava da lišće prisilno sazreva ,to se dešava kada biljci nedostaje azot,kada vlada dugotrajna suša I visoke temperature lišće je zasenjeno idr.Prisilna zrelost nije prava zrelost tehnicka I zato se odražava na smanjenje prinosa I kvaliteta duvana.Lišće se bere izjutra kada nestane rosa .Time se izbegavaju podnevne vrućine I stiže se da se sušara napuni sa duvanom u istom danu I počne sa sušenjem.
Punjenje ramova -Obrano lisce se stavlja u ramove sa iglama .Za punjenje ramova sa lišćem koriste se posebno konstruisani radni sto ,koji omogućava jednostavno I brzo punjenje ramova.Za sušenje je bitno da se duvan u ramu ravnomerno rasporedi I da su svi ramovi podjednako napunjeni .Ukoliko obrano lišće nije ujednačene tehnoloske zrelosti ,treba da se podvoji I stavi u posebne ramove.
Napunjeni ramovi smeštaju se u sušaru po etazama .Prilikom punjenja sušnice,ramovi treba dobro da se zbiju,da nebi ostao prostor izmedju njih .Ako ima drugih slobodnih prostora izmedju zida I vrata sušnice treba da se ispune sa lišcćem duvana.Ovo je vrlo vazno za proces sušenja ,jer kada nema slobodnog prostora ,topao vazduh prolazi iskljucivo kroz lišće,čime se skraćuje vreme I poboljšava kvalitet sušenja .Ukoliko ramovi nisu dobro rasporedjeni I napunjeni lišćem iste tehnoloske zrelosti ,na donji etaž treba da se stave ramovi sa tehnicki najzrelijim lišćem ,na srednji etaz sa srednje zrelim lišćem I poslednji etaž –gornji sa najmanje zrelim lišćem.
Proces sušenja duvana odvija se u dva pravca: jedan je biohemijska razgradnja organskih sastojaka lišća I drugi koji se odvija uporedno sa prvim isušivanje lista duvana.
Tehnicki zreo list sadrzi 80-90% vode I 10-20%suvih materija I živ je.U procesu sušenja list mora da ostane u životu sve dok se ne završi odredjeni biohemijski procesi u njemu vezani za kvalitet.Za sve procese potrebna je voda ,pa je zato potrebno da list sadzi I odredjeni procenat vode.Pošto se svi ovi procesi završe ostaje samo da se izbaci voda iz lista I njegovo potpuno isušivanje.
Proces sušenja odvija se u sušari I to kroz četiri faze: Štava-žućenje,fiksiranje boje ,isušivanje lisne plojke I isušivanje glavnog nerva.Sve faze odvijaju se na ražlicitim temperaturama I različitim relativnim vlažnostima .Na kraju imamo kondicioniranje duvana gde se duvan vlaži da bi mogao da se skine sa ramova I upakuje u bale. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.