- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 6 meseci ranije by Milosavljević Zoran.
-
AutorČlanci
-
24.05.2018 u 12:59 #514341Milosavljević ZoranUčesnik
Rotkvica se zbog kratke vegetacije gaji u jesen,zimu i rano u proleće u zaštićenom prostoru.Najčešće je predhodna,naknadna kultura i često međukultura,između redova luka i salate.Rotkvica se ubira postepeno kada koren dostigne visinu za datu sortu.Koren se vadi iz zemlje,odseca se pravi koren a rotkvica se vezuje u vezice od 5-10 komada.Visoka temperatura uz nedostatak vode pogoršava kvalitet korana.Koren je sočan i kvalitetan jedino u uslovima stalne optimalne vlažnosti zemljišta.Rotkvica u vezici mora da ima svežu lisnu masu,da je bez poraslica,da nije žuta ili da nema gubitka boje,da nije obolela i da je bez prisustva insekata.
Optimalna temperatura za čuvanje rotkvice je 0C .Naglo hlađeve je potrebno radi punog potencijala čuvanja kod rotkvice u vezici i kod one bez lisne mase na sebi.Rotkvica se često pokriva ledom u cilju očuvanja temperature i obezbeđenja vlažnosti koja utiče na izražajnu i odsečnu teksturu korena.U okviru ovih uslova,rotkvica može da očuva prihvatljiv kvalitet za 7-14 dana sa lisnom masom na sebi i 21-28 dana ako je lisna masa uklonjena.Relativna vlažnost vazduha za čuvanje rotkvice treba da je u granicama od 95-100%.
Savetodavac ratarstva-povrtarstva Milosavljević Zoran -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.