Berba i čuvanje kupusa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514672
    Gavrilović Vladica
    Učesnik

      Berba

      – Rane sorte kupusa se beru u nekoliko navrata, a srednje rane i kasne najčešće jednom ili dva puta.
      – Ne treba brati vlažne glavice, jer se tada lakše kvare.
      – Berba se vrši ručno, jačim noževima. Po odsecanju, glavice se čiste od spoljnih listova i pakuju u ambalažu u kojoj će se prodavati ili skladištiti.
      – Ručna berba se može olakšati korišćenjem traktorskih platformi.
      – Kupus je tehnološki zreo kada glavica dostigne određenu krupnoću i čvrstinu.Tehnološka zrelost kraće traje leti, nego u jesen.

      Čuvanje
      – Fermentisan (ukiseljen)
      – Skladišten u kontrolisanim uslovima
      – Kasne sorte kupusa se u hladnjačama na temperaturi od 0-0,5 C mogu čuvati i do 6 meseci, srednje rane 3, a rane sorte 1 mesec,
      – Relativna vlažnost vazduha ne sme preći 90% uz stalnu cirkulaciju vazduha,
      – Za vreme čuvanja kupus gubi na težini od 8 do 26,5%.
      Zdrave, prilikom berbe, manipulacije i transporta neoštećene glavice kupusa će se lakše i duže čuvati.

      PSSS Negotin, Vladica Gavrilović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.