- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 3 meseci ranije by Gavrilović Vladica.
-
AutorČlanci
-
01.10.2018 u 03:44 #514672Gavrilović VladicaUčesnik
Berba
– Rane sorte kupusa se beru u nekoliko navrata, a srednje rane i kasne najčešće jednom ili dva puta.
– Ne treba brati vlažne glavice, jer se tada lakše kvare.
– Berba se vrši ručno, jačim noževima. Po odsecanju, glavice se čiste od spoljnih listova i pakuju u ambalažu u kojoj će se prodavati ili skladištiti.
– Ručna berba se može olakšati korišćenjem traktorskih platformi.
– Kupus je tehnološki zreo kada glavica dostigne određenu krupnoću i čvrstinu.Tehnološka zrelost kraće traje leti, nego u jesen.Čuvanje
– Fermentisan (ukiseljen)
– Skladišten u kontrolisanim uslovima
– Kasne sorte kupusa se u hladnjačama na temperaturi od 0-0,5 C mogu čuvati i do 6 meseci, srednje rane 3, a rane sorte 1 mesec,
– Relativna vlažnost vazduha ne sme preći 90% uz stalnu cirkulaciju vazduha,
– Za vreme čuvanja kupus gubi na težini od 8 do 26,5%.
Zdrave, prilikom berbe, manipulacije i transporta neoštećene glavice kupusa će se lakše i duže čuvati.PSSS Negotin, Vladica Gavrilović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.