- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 3 meseci ranije by Milosavljević Zoran.
-
AutorČlanci
-
24.08.2017 u 18:20 #513598Milosavljević ZoranUčesnik
Berba fizalisa počinje krajem avgusta I traje sve do pojave prvog mraza kada biva u potpunosti uništen.Formira 100-150 plodova pa je teško sazreti u celosti I ubrati ga.Plod (bobica) fizalisa obavijaju slamasto-žute suve čašice koje liče na lampijone.Bobice su kiselastoslatke,žute,naranđžaste I zelenkaste boje.Pre upotrebe odstrani se opna sa bobice koje se jedu sveže ili se prerađuje u marmeladu,đžem.pekmez ili slatko.Plod fizalisa bogat je kalkcijumom,gvožđem,fosforom,karotinom vitaminom B12 I C.U sirovom stanju se ne preporučuje konzumacija više od 6 bobica.
Bere se u plastičke kutije u koje obično staje 35-50 bobica.Težina bobice se kreće od 5-10 gr.u zavisnosti od tipa zemljišta,đubrenja I primenjenih agrotehničkih mera. Samo potpuno zreli plodovi se drže u kutije par dana dok se sakupi određena količina I realizuje u trgovačke kuće sa kojima je dogovorena realizacija.Kasnije berbe koje dovoljno na sazre se ostavljaju u otvorene kutije na promajnim mestima gde temperature nesme biti ispod nule. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.