- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 4 meseci ranije by Mladenović Nebojša.
-
AutorČlanci
-
06.09.2022 u 23:03 #523147Mladenović NebojšaUčesnik
Пре почетка бербе ораха треба извршити припрему ради лакшег сакупљања плодова. То се односи, зависно од начина одржавања земљишта, на равнање или косидбу и чишћење. Језгра ораха су зрела када преграда између две половине постане смеђа. Бербу треба почети када клапина, зелени омотач пуца и орах из ње лако испада. Већина сорти се бере у другој половини септембра и првој половини октобра месеца. Време зрења представља сортну особину, а треба је благовремено обавити. Ако се плодови оберу пре времена, биће мањи рандман језгре са мање уља, лошијег квалитета. У супротном ако се берба обавља касно, љуска плодова и сама језгра потамне. У језгри се дешава и појава плесни. Знатан део рода могу однети и птице или веверице. На нашем терену плодови се најчешће беру ручно, али постоје и други јефтинији начини, као што су берба тресачима и атомизерима. Најризичнији и најскупљи је ручни начин брања. Употреба мотки оштећује родне гранчице, гране и лишће. Да би се ублажила оштећења овим начином бербе користе се мотке са двоструким кукама обавијене тканином. Много је боље ручно трешење грана, а да берач буде на платформи или уз мере опреза и заштите на дрвету. Трешење се понавља после десетак дана, а заостали плодови на гранама ручно се оберу. Вађење ораха из клапине је лакше ако се они држе неколико дана у гомили. Једноставнији и јефтинији начин бербе је помоћу тресача и сакупљача плодова, који ради на принципу усисавања плодова. И у овом случају берба се обавља у више наврата, јер све сорте не сазру у исто време, а и на једном дрвету периферни делови први стижу. Најефикасније трешење плодова је помоћу атомизера за заштиту биља, са “топом” помоћу јаке ваздушне струје са мало течности и то у више наврата. И овде се користе сакупљачи плодова. Сакупљене плодове треба опрати брзо јаким млазом воде. Уколико се плодови припремају за продају у љусци, након прања треба их одговарајућим средствима белити.. Обавезна мера је и сушење плодова уз одговарајућу температуру (у сушници до 38оC). Плодови за продају или чување у љусци треба да садрже 8-12% влаге. Ако су мање количине плодова, могу се сушити и на природној температури, у гомилама, висине до 10 cm, у хладу, уз повремена мешања. Након сушења, одстрањују се штури плодови, нпр. вакум уређајима, па следи класирање по величини, паковање и чување у хладњачама. За продају на велико плодови у љусци се пакују у вреће ретког ткања 25-50 kg, а на мало у мрежици ½ – 2 kg. Ако се плодови продају у језргу, онда се они након прања и сушења машинама ломе, тракама преносе до сепаратора, где се ваздушним струјањем одвајају од љуске. Затим следи класирање ипаковање у адекватну амбалажу. Због велике количине уља у језгру, плодови ораха су осетљиви на чување. Могу их нападати и глодари и инсекти. Сама језгра ораха може потамнети, а може и ужегнути. Значи, услед неодговарајућих услова може доћи до кварења и губљења употребне вредности.
Извор: ПССС Врање
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.