BER (blossom-end rot) – povrtarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517360
    Janjić Marija
    Učesnik

      BER (blossom-end rot) – lokalno propadanje plodova paradajza i paprike

      Nedostatak kalcijuma (Ca) u zemljištu tokom vegetacije, u procesu sazrevanja plodova paradajza i paprike, može dovesti do lokalnog propadanja plodova. Ova anomalija plodova paradajza i paprike se naziva BER (blossom-end rot) i predstavlja nekrozu tkiva ploda. Javlja se na mestu gde se nalazio cvet i u početnoj fazi izgleda kao vodom ispunjena braon tačka, dok se kasnije ova površina širi i postepeno truli.
      Međutim, čak iako je zemljište snabdeveno dovoljnim količinama kalcijuma, ili se tokom prihranjivanja dozira dovoljna količina ovog elementa, može doći do pojave nedostataka Ca u billjkama. Gajenje paradajza i paprike u zemljištima koja su prezasićena jonima NH4⁺, K⁺, Mg⁺ može rezultirati nedovoljnim usvajanjem Ca od strane biljaka. Takođe, temperatura u plasteniku iznad 28 C˚ i relativna vlažnost vazduha niža od 65% pogoduju pojavi BER-a na plodovima paradajza.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.