- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 dana, 8 sati ranije by Šućević Svetlana.
-
AutorČlanci
-
16.12.2024 u 09:58 #598394Šućević SvetlanaUčesnik
Bolest prouzrokuje bakterija Erwinia amylovora. Ista bakterija prouzrokuje sličnu bolest na kruškama, jabukama, mušmuli i nekim vrstama ukrasnih biljaka.Na oboleloj dunji uočavaju se simptomi na svim nadzemnmi delovima: cvetovima, mladarima, tanjim i debljim granama, a potom ramenim granama i deblu. Patogen napada cvetove dunje i oni se ubrzo osuše. Sa obolelih cvetova patogen preko grana može dospeti i do starijih grana, prouzrokujući rak-rane. Kod dunje su posebno osetljivi zeljasti mladari kada je ova bolest u pitanju. Usled prodiranja bakterija dolazi do njihovog brzog sušenja. Često se u našim krajevima uočavaju stabla dunje kod kojih je većina letorasta potpuno sasušena i izgledaju kao da su vatrom spaljeni, po čemu je i bolest dobila ime plamenjača, a pošto izaziva bakterija, ona se zove bakteriozna plamenjača dunje. Mlađa stabla su osetljivija. Iz ovih razloga mora se voditi računa da rast voća bude uravnotežen i da svako dodavanje azota favorizuje bakterioznu plamenjaču. Bakteriji koja prouzrokuje bolesti tipa Erwinia amylovora , živi na površini lista, kori mladara i stabla i inficira unutrašnje tkivo. Bakterije se šire sprovodnim sudovima i prvi simptomi pojave bakteriozne plamenjače, obično se javljaju posle cvetanja ili kada su plodovi veličine oraha. Lako se uočavaju simptomi bolesti po „pastirskom štapu“kao tipičnom simptomu ili povijanju vrha mladara, sušenju lišća i mladara. Bakteroiza se javlja i na plodovima i mladarima. Siguran znak da se radi o ovoj vrsti bolesti je pojava eksudata na plodovima ili na mladarima.Osnovna mera suzbijanja je da se oboleli mladar skrati do zdravog dela da bakterije ne pređu u stablo. Savet voćarima je da redovno obilaze zasad dunje i u slučaju pojave simptoma bakteriozne plamenjače preduzmu sve higijensko-sanitarne mere u cilju sprečavanja daleg širenja bolesti.Čim se primete inficirani mladari, oni se seku 40 do 50 cm ispod vidljivog mesta razvoja bolesti, jer se baktrija širi sprovodnim sudovima. Alat ,odnosno makaze se potapaju u 90% alkohol. Zaražene biljne delove potrebno je izneti sa parcele i spaliti. Zasad se posle mehaničkog odstranjenja grančica sa simptomima može tretirati bakarnim preparatima u veoma malim dozama zbog eventualne fitotoksičnosti.Primena antibiotika nije registrovana za primenu kod nas.Gajenje otpornih sorti i podloga je takođe veoma značajno za suzbijanje bakteriozne plamenjače dunje. Obe sorte dunje koje se kod nas prevashodno gaje – vranjska i leskovačka, veoma su osetljive na bakterioznu plamenjaču, pa je preporuka saditi otporne sorte ( bugarsku sortu Hemus). Iskusni poljoprivrednici dobro znaju da kada se ervinia pojavi na nekom stablu tu zapravo pomoći i nema. Stablo se čupa i spaljuje i zamenjuje novim i zdravim ali nikako na tom mestu odakle ste iščupali staro i zaraženo. Proizvodnja dunje je zbog Erwinia amylovora postala rizična proizvodnja jer ako se javi i odmah ne reaguje, može da uništi ceo zasad.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.