BAKTERIOZNA MRLJAVOST PLODOVA LUBENICE

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine ranije by Grbić Jelena.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514495
    Grbić Jelena
    Učesnik

      Bakterioznu mrljavost plodova lubenice prouzrokuje bakterija Acidovorax citrulli. Bolest koju izaziva ova bakterija na lubenici negativno utiče na visinu prinosa i ekonomski efekat proizvodnje.
      Simptomi su u vidu pega vodenastog izgleda i nepravilnog oblika na zrelim plodovima lubenice. S obzirom da razvoju bolesti pogoduju visoka temperatura i vlažnost vazduha, procenat obolelih biljaka veći je u zaštićenom prostoru nego na otvorenom polju. Ukoliko nastupe nepovoljni uslovi, infekcija se zaustavlja, ali se patogen i dalje održava u biljci domaćinu.
      Nakon rasađivanja na stalno mesto, zaražene biljke postaju izvor za širenje sekundarnih infekcija. Zalivanjem i kišom A. ctrulli se veoma lako prenosi na susedne zdrave biljke, što za posledicu može imati 100 % infekciju klijanaca tokom proizvodnje rasada, a takođe i visok procenat zaraze biljaka u polju. Patogen se održava i prenosi semenom, stoga zaraženo seme predstavlja glavni izvor inokuluma.
      Osnovna mera u suzbijanju jeste da se za proizvodnju koristi zdravo seme. Treba voditi računa o plodoredu, sanitarnim merama u objektu za proizvodnju rasada.

      Jelena Grbić, dipl.ing. zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.