- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 3 meseci ranije by Grbić Jelena.
-
AutorČlanci
-
07.08.2018 u 18:47 #514495Grbić JelenaUčesnik
Bakterioznu mrljavost plodova lubenice prouzrokuje bakterija Acidovorax citrulli. Bolest koju izaziva ova bakterija na lubenici negativno utiče na visinu prinosa i ekonomski efekat proizvodnje.
Simptomi su u vidu pega vodenastog izgleda i nepravilnog oblika na zrelim plodovima lubenice. S obzirom da razvoju bolesti pogoduju visoka temperatura i vlažnost vazduha, procenat obolelih biljaka veći je u zaštićenom prostoru nego na otvorenom polju. Ukoliko nastupe nepovoljni uslovi, infekcija se zaustavlja, ali se patogen i dalje održava u biljci domaćinu.
Nakon rasađivanja na stalno mesto, zaražene biljke postaju izvor za širenje sekundarnih infekcija. Zalivanjem i kišom A. ctrulli se veoma lako prenosi na susedne zdrave biljke, što za posledicu može imati 100 % infekciju klijanaca tokom proizvodnje rasada, a takođe i visok procenat zaraze biljaka u polju. Patogen se održava i prenosi semenom, stoga zaraženo seme predstavlja glavni izvor inokuluma.
Osnovna mera u suzbijanju jeste da se za proizvodnju koristi zdravo seme. Treba voditi računa o plodoredu, sanitarnim merama u objektu za proizvodnju rasada.Jelena Grbić, dipl.ing. zaštite bilja
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.