Bakterioze na paradajzu – Gordana Jovanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514214
    Jovanović Gordana
    Učesnik

      Bakteriozna crna pegavost lišća i krastavost plodova paradajza (Pseudomonas syringae pv. tomato)[/b]
      Simptomi se javljaju na svim delovima biljaka.Prvi simptomi su na donjem lišću u vidu tamnozelenih pega, pege su vlažnog izgleda sa hlorotičnim oreolom. Tkivo u okviru pega izumire i dobija tamnomrku do crnu boju po čemu je bolest i dobila ime „bakteriozna crna pegavost”.
      Kada je veći broj pega na listu, list žuti i opada. Kada je visoka vlažnost vazduha u okviru pega pojavljuje se bakterijski eksudat.
      Na nesazrelim plodovima dolazi do pojave sitnih sjajnocrnih pega. Tkivo je ugnuto i kada plod zri u tim delovima ne dobija crvenu, već žutu boju. Kada se pege spajaju javlja se deformacija plodova, jer dolazi do zastoja u porastu tkiva u okviru pega.
      Suzbijanje:
      • Primena preventivnih mera.
      • Gajenje otpornih sorti,
      • Primena plodoreda i upotreba zdravog deklarisanog semena,
      • Uklanjanje biljnih ostataka i njihovo spaljivanje,
      • Dezinfekcija zemljišta za proizvodnju rasada,
      • Regulacija vlažnosti vazduha i temperature uz stalno provetravanje,
      • Preventivna primena preparata na bazi bakra.

      Bakterijska krastavost plodova paradajza
      (Xanthomonas campestris pv.vesicatoria)
      Bakterija parazitira sve nadzemne organe biljaka. Na lišću se javljaju sitne, male, vlažne ili uljane pege nepravilnog oblika. Sredina pege dobija mrku boju, a spoljni deo pega ima tamnoljubičasto mrku nijansu. Pege se šire, obolelo tkivo unutar pega se lomi, puca i ispada.
      Na stablu se javljaju vlažne, tamnozelene pege, nepravilnog oblika koje izazivaju prstenovanje i sušenje vršnog dela stabla.
      Na plodovima pege su najpre sitne, zelenkastomrke nijanse. Pege se šire, obolelo tkivo u okviru pega postaje mrko, a u sredini se javljaju zrakaste pukotine koje podsećaju na kraste po čemu je bolest i dobila naziv „krastavost plodova”. Oboleli plodovi se deformišu ili potpuno izumiru.
      Suzbijanje:
      • Primena preventivnih mera zaštite je obavezna,
      • Gajenje otpornih sorti,
      • Obavezan plodored,
      • Upotreba zdravog deklarisanog semena,
      • Uklanjanje biljnih ostataka i njihovo spaljivanje,
      • Dezinfekcija zemljišta za proizvodnju rasada,
      • Navodnjavanje natapanjem u brazde,
      • Regulacija vlažnosti vazduha i temperature uz stalno provetravanje,
      • Preventivna primena preparata na bazi bakra.

      Bakterijska uvelost i rak paradajza (Clavibacter michiganensis subsp.michiganensis)
      Zbog širenja bakterija sprovodnim sistemom biljaka dolazi do pojave uvelosti pojedinih delova biljaka ili cele biljke.
      Osim uvelosti dolazi do pojave pegavosti lišča, a tipičan simptom je na plodovima gde se formiraju mrke pege sa beličastim oreolom zbog čega je simptom dobio naziv „ptičje oko”.
      Na stablu, granama, peteljkama lista javljaju se pege, tkivo puca u okviru pega i dolazi do pojave rana što je takodje tipičan znak bolesti po čemu je bolest i dobila ime „rak paradajza”.
      Suzbijanje:
      • Primena preventivnih mera je obavezna,
      • Gajenje otpornih sorti,
      • Obavezan plodored, u intervalu 3-5 godina,
      • Upotreba zdravog deklarisanog semena,
      • Dezinfekcija zemljišta za proizvodnju rasada,
      • Uklanjanje biljnih ostataka i njihovo spaljivanje,
      • Navodnjavanje natapanjem u brazde,
      • Regulacija vlažnosti vazduha i temperature uz stalno provetravanje,
      • Preventivna primena preparata na bazi bakra.

      PSSS Leskovac
      Mr Gordana Jovanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.