- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 2 meseci ranije by Đorđević Ana.
-
AutorČlanci
-
14.09.2023 u 12:22 #572122Đorđević AnaUčesnik
<p style=”text-align: center;”>Армањак</p>
Армањак је пиће типа коњака и има заштићену технологију о географском пореклу. „Млађи брат коњака“, како га називају почео је да се производи још 1400. године на југозападу Француске, у Гаскоњи.За његову производњу користи се десетак сорти винове лозе, а од тога око 50% чини хибрид Baco. Дестилација је једнократна и зато ово пиће има тежи укус са мање префињености у односу на коњак. Оно што га чини посебним јесу бурад за сазревање. Бурад су од црног храста, који расте у области Армањак, што дестилату даје специфичну арому на бисквите. Сувљег је и трпкијег укуса у односу на коњак, јер се не коригује шећерним сирупом, и светлије боје, јер се боја не коригује карамелом.
Извор: „Производња воћних ракија врхунског квалитета“ – Н.Никићевић
<p style=”text-align: right;”>Ана Ђорђевић, дипл.инж. прехрамбене технологије</p> -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.