- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 6 meseci ranije by Stefanović Dejan.
-
AutorČlanci
-
27.06.2017 u 17:26 #512885Stefanović DejanUčesnik
KOLIKO JE BITNA AMBALAŽA?
– VEOMA!
– ambalaža mora da opravda i cenu proizvoda.
– ambalaža ujedno govori o proizvodu koji je u njoj upakovan.– Osnovna uloga ambalaže je da se u njoj voće obere, transportuje do sortirnice, hladnjače ili tržišta, može po potrebi da se u njoj čuva i prodaje u maloprodaji.
– Ambalaža treba da omogući da se očuva kvalitet voća i istakne njegova prirodna lepota kako bi se na tržištu ostvarila što bolja cena.
– Dobra i kvalitetna ambalaža predstavlja zaštitu od: mehaničkih oštećenja, raznih kontaminacija, nepovoljnih ekoloških uticaja na voćne plodove itd.
– Korišćenjem odgovarajuće ambalaže i mehanizovanom manipulacijom može se obezbediti vrlo efikasan prevoz, ekonomično uskladištenje i uspešna prodaja.
– Ambalažu možemo uslovno podeliti na ambalažu za berbu i ambalažu za pakovanje voća za maloprodaju.
– Čest je slučaj da se istom ambalažom ostvaruju obe uloge (kod berbe maline, jagode, kupine).
– Nastoji se da plodove većine voćnih vrsta nakon berbe pripremaju i pakuju u malu ambalažu raznih vrsta – jagodasto i koštičavo voće.
– Ambalaža za voće treba da bude standardizovana i prilagodjena osobinama voćnih plodova, uslovima prevoza i čuvanja, kao i ukusu potrošača.
– Kvalitet i atraktivnost ambalaže su veoma važne za očuvanje i realizaciju plodova.
– Pakovanje u standardizovanu i kvalitetnu ambalažu omogućava isticanje kvaliteta plodova i uspešnog plasmana na stranim tržištima na kojima su visoki kriterijumi u pogledu standarda ambalaže i kvalitetu plodova.
– Korišćenjem kvalitetne i odgovarajuće ambalaže smanjuju se gubici u toku prometa i znatno duže održava kvalitet plodova.Osnovne karakteristike ambalaže:
– Dа је оd lаkоg mаtеriјаlа dа nе bi оptеrеćivаlа trаnspоrt, аli istоvrеmеnо i dоvоlјnо čvrstа, dа plоdоvimа оbеzbеđuje sigurnu zаštitu.
– Da uspešno štiti plodove voća od mehaničkih oštećenja, sa unutrašnje strane glatka i čista.
– Dа su plоdоvi u njој u dоvоlјnој mеri izlоžеni аеrаciјi nеоphоdnој zа rеspirаciјu i еliminisаnjе prоdukаtа trаnspirаciје.
– Dа prоizvоdimа nе prеdаје nikаkаv strаni miris ili ukus.
– Da ističe prirodnu lepotu plodova.
– Da se može racionalno koristiti u paletnom i kontejnerskom sistemu.
– Da se na njoj mogu štampati i lepiti oznake o proizvodu, tj. dа sе nа njој mоgu utiskivаti pоtrеbnе оznаkе — infоrmаciје, kоје sе dugо оdržаvајu.
– Poželjno je da bude što manje plastike iz ekoloških razloga, a najbolje je koristiti što više celuloze (razne vrste kartona i drvo).
– Težina ambalaže treba da bude u granicama od 4-5% težine upakovanih proizvoda.Vrste ambalaže:
– Za izradu ambalaže koriste se različiti materijali: drvo, karton, plastične mase, tekstil, staklo i metal.
– Koriste se i pomoćni materijali kojima se doprinosi dobrom izgledu voća – plastični ulošci, paprine salvete, razne trake od celofana, celofanski omoti i drugo.Dejan Stefanović, PSSS Negotin
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.