- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 2 meseci ranije by Vesna Jevtić.
-
AutorČlanci
-
19.09.2023 u 14:56 #572528Vesna JevtićUčesnik
Aditivi i sirovine za prehrambenu industriju su supstance koje se dodaju hrani u toku proizvodnje, prerade, pripreme, obrade,pakovanja,
transporta ili čuvanja.Dodaju se iz tehnoloških razloga, a ne zbog svoje hranljive vrednosti. Aditivi mogu imati različite funkcije, kao što su:
– da poboljšaju izgled, ukus ili teksturu hrane;
– da spreče kvarenje hrane;
– da poboljšaju nutritivnu vrednost hrane.
Postoji širok spektar aditiva koji se koriste u prehrambenoj industriji. Neki od najčešćih aditiva su:
*konzervansi – sprečavaju kvarenje hrane bakterijama, a to se postiže uništavanjem ili inhibicijom rasta m.o., koji uzrokuju kvarenje hrane.
Koriste se različite vrste konzervanasa, a svaki ima svoje prednosti i mane. Najčešće se koriste: Na-benzoat, K-benzoat, sorbinska kiselina i njene soli, Na-nitrit, K-sulfit.
* boje- daju hrani željenu boju, mogu biti prirodne i sintetičke. Prirodne boje se dobijaju iz biljaka,životinja ili minerala.U prirodne boje spadaju karoten(žuti,narandžasti i crveni), hlorofil(zeleni), antocijani(crvena,plava,ljubičasta) i kurkumin(žuta).Od sintetičkih je najpoznatiji tetrazin(žuta).
Boje se koriste u konditorskoj industriji u proizvodnji sokova i pića, mlečnih proizvoda, hleba i peciva, žvakaćih guma. Boje se koriste da bi se hrana učinila privlačnijom, da bi se očuvala boja hrane u toku obrade i skladištenja.
* arome- poboljšavaju ukus hrane,dodaju se u vrlo malim količinama npr. aroma maline i aroma jagode i sl.
* emulgatori- su supstance koje sprečavaju odvajanje masti i vode u hrani. Emulgatori se često koriste u prehrabenoj industriji jer poboljšavaju teksturu, izgled i trajnost hrane. Najčešći su : ( E 471) mono- i digliceridi masnih kiselina; sorbit (E 491); polisorbit80 ( E433); lecitin (E322); karagenan (E407); guar guma (E412); ksantanska guma (E415).
* stabilizatori- su supstance koje održavaju homogenost hrane. Koriste se za zgušnjavanje ili povezivanje različitih sastojaka u hrani.Najpoznatiji stabilizatori su : emulzije, pene, gelovi, pektin, želatin, guar guma, sorbitan stearet itd.
* antioksidanti- sprečavaju oksidaciju hrane. Najčešći su: vitamin C, vitamin E, beta-karoten, likopen, kurkumin, kakao. Mogu se naći u raznim namirnicama kao što su voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi, crna čokolada, maslinovo ulje itd.
*enzimi- koriste se u proizvodnji hrane kako bi se poboljšala tekstura, ukus, rok trajanja i nutritivna vrednost. Poznati su amilaza, lipaza, proteaza.
*sredstva za zaslađivanje- daju hrani slatkast ukus (fruktoza, stevija, aspartam itd.)
*-sredstva za kišeljenje- daju kiseli ukus hrani (sirćetna, limunska,jabučna,i vinska kiselina). Koriste se za kišeljenje krastavca, kupusa, soseva i raznih jela.
* sredstva za podizanje- čine hranu lakšom i vazdušastijom, tako što stvaraju gasove(CO2), koji se zarobljavaju u hrani a tu spadaju soda bikarbona,prašak za pecivo, amonijum-karbonat.Koriste se za kolače, torte i peciva.
* sredstva za učvršćivanje- koriste se za povećanje čvrstoće i stabilnost hrane( želatin, gluten, soja, protein, ksantanska guma).
* sredstva za zgušnjavanje- su supstance koje se koriste za povećanje viskoznosti hrane ( skrob, pektin, soja, ksantanska guma).
Sirovine za prehrambenu industriju su sve supstance koje se koriste u proizvodnji hrane, uključujući poljoprivredne proizvode kao što su: žitarice, voće, povrće, mlečni proizvodi, jaja itd. Kao i industrijske prerađevine :aditivi, boje i arome.
Sirovine za prehrambenu industriju moraju biti zdravstveno ispravne i bezbedne za konzumaciju. One se moraju pažljivo birati i kontrolisati kako bi se osigurala kvalitetna i sigurna hrana za potrošače.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.