Acidoza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521088
    Hrkalović Dane
    Učesnik
      Ацидоза
      Од удела кабастих хранива у оброку зависе смер и ток ферментације у бурагу, а као резултат тога, концентрација масних киселина. Путем хемијског састава и физичке структуре, кабаста хранива битно утичу на интензитет ферментације и регулисање pH вредности садржаја бурага. Снижавањем pH буражног садржаја опада концентрација сирћетне, а расте удео пропионске киселине. Повећана количина концентрата у оброку може да доведе до нагомилавања млечне киселине изазивајући млечно киселу ацидозу. Нагло конзумирање концентрата доводи до акутних облика, али и хронични облици се јављају код говеда која добијају високо концентроване оброке са мало или без кабасте хране. Такви оброци узрокују карактеристичне промене у микробиолошкој популацији румена. Ако се после телења у оброк уведу велике количине лако сварљивих угљених хидрата, краве могу престати да једу, настаје дијареја, ацидоза бурага и некада пад процента масти млека. Препоручује се постепено увођење концентрата пре телења, што ће помоћи да се буражни организми аклиматизују и на тај начин смање шансе за ацидозу. Сматра се такође да се та опасност смањује ако се примени систем исхране крава „по мало али често“, односно ако се краве хране комплетним оброцима. На тај начин постиже се мање стварање млечне киселине. То доводи до повећаног конзумирања суве материје, посебно из кабасте хране, и до већег садржаја масти у млеку. Ако се конзумирање концентрата у малом броју оброка не може избећи, или кад се даје велики део киселе силаже, укључивање натријум бикарбоната може да смањи ацидозу и опадање процента масти у млеку.

      Дане Хркаловић, мастер.дипл.инж.сточарства
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.