- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 14 sati, 26 minuta ranije by Kozlina Zoran.
-
AutorČlanci
-
21.12.2024 u 13:43 #599105Kozlina ZoranUčesnik
Кианина је пре извесног времена увежена и у наш крај. Пошто је код нас она скоро непозната ево неколико најважнијих информација о њој.
Кианина је једна од најстаријих раса говеда која се до половине прошлог века користила као радна раса говеда. Најкрупнија је раса говеда у свету. Бикови у гребену висине 160 до 170 цм (не ретко премашују 180 цм, а волови 200 цм), а краве 155 до 165 цм. Телесна маса бикова је од 1.200 до 1.500 кг, а крава од 800 до 1.000 кг.
Одрасле јединке имају својствену сиву до белу боју тела. Порођајна маса телади је 40 до 50 кг, но због великог оквира тешка тељења су ретка. Прирасти бикова у интензивним системима това су 1.500 до 2.000 г/дан.
Високи приноси и добра квалитета меса, адаптабилност, толеранција на топлији микроклимат и инсолацију, чини Кианина расу погодном за производњу меса. Оптимална кланична маса мушке јунади коју досежу у узрасту од 16 до 18 месеци је 650 до 700 кг, а уобичајени рандман је око 65%.
Месо је познато по врхунском квалитету, те је као и месо остале четири Италијанске месне расе заштићено ознаком порекла.
Одгајивачким циљем за Кијанина расу потребно је дати акценат на следеће особине :
- Узраст код првог тељења 32 месеца
- Телесна маса при залучењу (5-7 месеци) грла 230 – 300 кг
- Телесна маса грла при клању са 15-18 месеци да износи 600 – 700 кг
- Рандман трупова од 64 – 65%
- Дневни прираст преко 1600 г/дан
- Висина гребена одраслих бикова 200 цм а тежина 1800 кг, а крава до 1100 кг
- Побољшање конформације.
Данас се говеда Кијанина гаје првенствено ради говедине. То је, како је неки зову, “машина за месо“, јер дневни прираст ових говеда може премашити 2 кг дневно! Уједно нудећи веома висок принос говедине врхунског екстра квалитета.
У односу на Херефорд, Абердин-ангус, Шароле, Лимузин отпорнији је и има мањи проценат смртности посебно код телења.
Јунад која су намењена за клање, стара око 16 месеци, досежу тежину од 700 кг са радманом од 65%.
Кијанина се у Италији као раса доста пази и константно се ради на њеном унапређењу, па у земљама које су интензивније увозиле ову расу говеда су основана удружења која су у сталном контакту са матичном организациом у Италији.
Дипл.инж Зоран Козлина
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.