- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 dana, 17 sati ranije by Mijušković Dragan.
-
AutorČlanci
-
17.12.2024 u 13:11 #598589Mijušković DraganUčesnik
СМЕНА УСЕВА ПОВРЋА – ПЛОДОРЕД
Велики број пољопривредних произвођача пар година на истим производним површинама гаји исте повртарсе културе, неки од њих немају адекватне парцеле које задовољавају потребе, док други имају неприступачне парцеле или су удаљене од газдинства. Зато је све учесталија појава болести, штеточина и корова који су карактеристични за одређене фамилије поврћа а један начин борбе је примена правилног плодореда. За успешну повртарску производњу правилна смена усева је неопходна мера.
Гајењем истих култура на истој површини доводи до нагомилавања штетних материја у земљишту и трошење храњивих елемената неправилно тј. једнострано. Применом правилног плодореда нестаће велики број болести, штеточина као и корова, а угрожене културе враћамо на истим површинама тек након 4-5 година.
Из свега наведеног неопходно је направити добар плодоред, испланирати просторну и временску смену повртарских и ратарских култура, битно је водити рачуна о припадности врста одређеним породицама тј. фамилијама.
Смењивати културе с различитом дубином кореновог система и са различитим потребама за водом и храњивим материјама.
Саставити добар плодоред са свим елементима као што су особине, плодосмена и одмор земљишта није једноставно, јер треба одабрати најповољнији начин ђубрења и обраде земљишта, културе и сорте, време сетве, садње и бербе, као и начин неге усева. Гајењем исте културе или врсте на истој површини долази до знатног смањења приноса и квалитета, а повећавају се извори заразе болестима, паразитима и коровима.
Прекомерна наводњавања и орошавања нарушавају мрвичасту структуру земљишта и убрзавају минерализацију хумуса, зато културе које су захтевне по питању воде: парадајз, паприка, краставац, купусњаче добре су за смену са коренастим, луковичастим и махунастим поврћем, које је мање захтевно за водом.
Често је изостављена примена органских ђубрива која су неопходна због поправке структуре земљишта, топлотних и осталих билолошких и хемијских својстава земљишта. Неке културе имају коренске излучевине које мењају састав земљишта и неповољно утичу на наредне.
Препорука смене повртарских култура које се најчешће гаје у нашим баштама.
За парадајз – купусњаче, махунарке, тиквице, коренасто поврће.
За паприку – тиквице, махунарке и коренасто поврће
За купусњаче – кромпир, парадајз, паприка, махунарке, лук.
За млади кромпир – коренасто поврће
За краставац и лубеницу – паприка, парадајз, кромпир
За млад лук – паприка, краставац, лубеница
За коренасто поврће – паприка, парадајз, краставац и махунарке.ПССС-ЈАГОДИНА Драган Мијушковић
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.